U Zagrebu kreće stroži nadzor mikročipiranja pasa

Spomen ploča psu u Bogovićevoj ulici

Komunalni redari Grada Zagreba krenuli su u strožu provjeru imaju li psi mikročipove jer ga svi psi stariji od tri mjeseca po Zakonu o zaštiti životinja trebaju imati, priopćeno je iz zagrebačkog Zoološkog vrta.

Psi koji se nađu na javnim površinama, moraju biti mikročipirani i pod nadzorom posjednika. Ako komunalni redar zatekne psa bez mikročipa, o tome će obavijestiti veterinarsku inspekciju, vlasniku prijeti kazna između dvije i šest tisuća kuna, a ako je riječ o pravnoj osobi, do trideset tisuća kuna, navodi se u priopćenju.

Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba u čijem je sastavu Sklonište za nezbrinute životinje u Dumovcu, istaknuo je kako se jedino jakim nadzorom mikročipiranja i kažnjavanjem neodgovornih vlasnika može isprazniti to sklonište. S druge strane, naglasio je, mikročipiranje odgovornim vlasnicima omogućuje da psa u slučaju njegova nestanka pronađu u najkraćem mogućem roku.

Skok je podsjetio da je prošle godine iz Skloništa udomljeno 867 pasa, no da ih je tamo uvijek dvjestotinjak koji čekaju “svoje ljude i novi dom”.

Mikročip je veličine riže, a mikročipiranjem pas dobiva peteroznamenkasti broj koji se unosi u njegovu putovnicu te upisnik kućnih ljubimaca. To je moguće obaviti u svakoj veterinarskoj ambulanti.

Mikročip se s lijeve strane vrata životinje posebnom injekcijom postavlja samo jedanput, a otkriva podatke o njoj te o njezinu punoljetnom skrbniku. Ako dođe do promjene skrbnika, ta se promjena unosi u upisnik.

Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba pozvao je vlasnike pasa da psima stave mikročipove, a kako bi pojasnio važnost toga, snimljen je i edukativni film koji se može pogledati na YouTube kanalu Skloništa u Dumovcu.

Kao grad sa najboljom infrastrukturom za vlasnike odnosno šetače pasa u Hrvatskoj ističe se Zagreb, u kojem je registrirano više od 53.000 pasa.

Na području Grada Zagreba određene su 43 lokacije  na kojima je psima dopušteno da se kreću bez povodca. Također, na području grada 17 je parkova za pse.

Izvor: Tportal/HINA/DBO/ Foto: Svijetsigurnosti.com