Huawei: u službi države i partije?

Sjedište Huaweija u Kini

Njemačka želi svoju mobilnu mrežu pripremiti za 5G standard. No pitanje je tko će preuzeti tu zahtjevnu zadaću. Sada se spominje kineski koncern Huawei. Mnogi su skeptični.

Mnogi građani Njemačke koriste mobitele marke Huawei. I pritom ne razmišljaju previše o toj činjenici. No nakon mnogih, ne baš pozitivno intoniranih vijesti posljednjih tjedana o ovom kineskom koncernu, treba se zapitati: kakav je to zapravo tajni koncern? Jesu li optužbe za špijunažu i korupciju istinite? Koliko je ovaj koncern neovisan kad je u pitanju država i tajne službe?

No jedno je ako jedna totalitarna država na kraju svijeta možda prati što si njemački tinejdžeri piskaraju po whatsapp-u. A nešto sasvim drugo je kada jedna kompanija kontrolira ili manipulira kompletnu mrežu poput one koja se treba izgraditi u Njemačkoj.

Osim toga, ovdje se radi o mnogo, vrlo mnogo novca. Čak i za moćno njemačko gospodarstvo. Torsten Gerpott, profesor za telekomunikacijsku ekonomiju na Sveučilištu Duisburg/Essen, kaže da se za sada ne mogu donositi ozbiljne procjene troška, ali govori o “30 do 80 milijardi eura u sljedećih 20 godina”.

Rastući otpor diljem svijeta

Sumnja da bi prisni kontakt s jednim telekomunikacijskim koncernom ujedno značio i bliski kontakt s kineskom tajnom službom je, kad je u pitanju jedna tako netransparentna tvrtka poput Huaweia, i više nego legitimna. Toga su neke zemlje već odavno svjesne i već su počele djelovati. Australija i Novi Zeland su isključile mogućnost da se u gradnju G5 mreže uključi ovaj kineski koncern. U Norveškoj i Poljskoj također razmišljaju o sličnom postupku.

Ovog tjedna su američki mediji izvještavali o tome da se u ovoj zemlji vodi istraga protiv Huaweia zbog sumnje u špijunažu. Kinezi se nisu oglasili u svezi s ovim, ali je već sad jasno da neće sudjelovati u izgradnji mreže.

Priča s Huaweijem je ipak u Kanadi poprimila najbizarnije oblike. Nakon što su kanadske vlasti u pritvoru zadržale menadžericu koncerna Meng Wanzhou, i to zbog sumnje američkih vlasti da je financijska šefica Huaweija surađivala s Iranom, kineske vlasti su uhitile dvoje kanadskih državljana od kojih jednom sada prijeti smrtna kazna.

Špijunaža? Ma ne bismo mi nikad…

Otac u Kanadi uhićene menadžerice, koji je i šef i utemeljitelj Huaweia, Ren Zhengfei, vrlo se rijetko izjašnjava za medije. No ipak je morao reagirati na teške optužbe uperene protiv njegovog koncerna. Američkim medijima je kazao kako nikada nije od neke vlade dobio zahtjev za dostavljanje povjerljivih informacija. “Ja volim svoju zemlju i volim komunističku partiju, ali nikada ne bih učinio ništa što bi naškodilo bilo kojoj zemlji na svijetu”, rekao je Zhengfei.

Njemačka mu očito vjeruje jer za sada Ministarstvo gospodarstva nije izrazilo svoje dvojbe oko kineskog koncerna. Savezni ured za Sigurnost informatičke tehnologije (BSI) također nema nikakvih ograda i odbija bojkot kineskog koncerna. Šef Njemačkog saveza industrijalaca Dieter Kempf smatra da se nikoga ne smije isključiti iz planova samo na temelju sumnji. „Ako netko izražava sumnje, onda ih mora i dokazati”, odlučan je Kempf. I znanstvenik Gerpott je oprezan i govori da se nikoga ne smije diskriminirati samo na temelju sumnji.

Alternative postoje, i to u Europi

Mrežna oprema u rukama Huaweija, Nokije i Ericssona

No još ni izbliza nije odlučeno tko će dobiti posao oko gradnje G5 mreže u Europi. Kinezi slove kao favoriti jer su najveći ponuđači i, kako je primijetio Gerpott, “vrlo agresivno ulaze u utrku”. Ekonomist Ulrich Heimeshoff, profesor za ekonomiju na Sveučilištu u Düsseldorfu, vidi Huawei kao glavnog konkurenta upravo zbog cijene. No pored Kineza se za gradnju mreže natječu i Nokia i Ericsson koji zajedno s Huaweijom drže 80 do 85 posto tržišta za opremu G5 mreže. Nokia je doduše ovog tjedna najavila otpuštanje preko 500 od 3.500 radnika u Njemačkoj, ali to ne bi trebalo shvaćati kao kapitulaciju.

Cijena nije najvažnija

Do objave odluke o tomu tko će dobiti unosni posao opreme i gradnje G5 mreže u Njemačkoj, vlasnik mreže, tj. SR Njemačka, ima vremena izvođača radova obvezati na klauzulu koja bi isključivala gospodarsku špijunažu ili ju u krajnjem slučaju otežati. A to leži u rukama BSI-ja. “BSI mora postaviti standarde koji će skrbiti za to da vlasnik mreže ne može neprimjetno biti špijuniran”, zaključuje Gerpott.

Izvor: dw.com/Autor: Dirk Kaufman/Foto:Wikipedia