Zaposlenici nuklearne elektrane koristili službenu mrežu za rudarenje kriptovaluta

prtsc Youtube

Ukrajinske vlasti istražuju potencijalno kršenje sigurnosnog protokola u jednoj lokalnoj nuklearnoj elektrani, nakon što su zaposleni navodno koristili unutarnju mrežu za povezivanje na internet kako bi rudarili kriptovalute.

Kako javlja PC Press, istragu vodi ukrajinska Tajna služba SBU koja na incident gleda kao na ugrožavanje državne sigurnosti, budući da se nuklearne elektrane smatraju kritičnim infrastrukturama. Tako se ispituje da li su potencijalni napadači opremu za rudarenje mogli iskoristiti kako bi ušli u sustav nuklearne elektrane, čime bi dobili i osjetljive informacije o načinima za obranu i zaštitu ovakvih struktura u Ukrajini.

Incident se dogodio u srpnju u Južno-ukrajinskoj nuklearnoj elektrani koja se nalazi u blizini grada Južnoukrajinsk. Za sada nije poznato kako je zloupotreba otkrivena, ali je SBU 10. srpnja upao u elektranu, te zaplijenio sve uređaje koji su korišteni za rudarenje. Oprema je pronađena u uredima administrativnog odjela, te nije bila u vezi sa industrijskom mrežom.

 

Nekoliko zaposlenih je optuženo za umješanost u ovaj incident, ali još uvijek nisu uhićeni. Ovo nije nije prvi put da su zaposleni zloupotrijebili pristup velikim količinama električne energije, budući da su u veljači 2018. godine u Ruskom nuklearnom centru zaposleni koristili superkompjuter kako bi došli do kriptovaluta.

izvor: PCPress