36 SATI KAOSA NA GATWICKU: Velika Britanija obznanila da ima sustav za borbu protiv bespilotnih letjelica

Zračna luka Gatwick

Prošle srijede i četvrtka je u 36 sati kaosa uzrokovanog pojavom bespilotnih letjelica u blizini londonske zračne luke  Gatwick, čak 1000 letova otkazano.

Ministar unutarnjih poslova Ben Wallace, u utorak, 25. prosinca 2018. je  izjavio  kako je Velika Britanija sada u mogućnosti rasporediti sustave za borbu protiv bespilotnih letjelica koji se koriste u zlonamjerne ili kriminalne svrhe.

Zračna luka Gatwick odmah je instalirala predmetni sustav vrijedan 5 milijuna funti kako bi se spriječili novi slični napadi.

Ministar nije precizirao detalje sustava niti kao brzo i u kojem razmjeru mogu biti raspoređeni diljem Velike Britanije.

Zračna luka Gatwick je ponudila nagradu od 50.000 funti, a još 10.000 funti je ponudio lord Ashcroft osnivač i predsjednik zaklade Crimestoppera, kako bi se uhvatili krivci odgovorni za dramu koja je pogodila oko 140.000 putnika.

Vlasti su kontrolu zračne plovidbe nad Gatwickom vratile tek u petak rano ujutro, nakon što je vojska u zračnoj luci rasporedila neidentificiranu vojnu tehnologiju.

Australske vlasti za civilno zrakoplovstvo priopćile su u ponedjeljak, 24. prosinca 2018.  da će senzori za otkrivanje bespilotnih letjelica biti instalirani u zračnim lukama od sljedećeg mjeseca, ističući kako je kaos na Gatwicku naglasio potrebu za primjenom nove tehnologije.

DBO/ Foto: Zračna luka  Gatwick, Wikipedia