NERVOZA UOČI IZBORA? Vladimir Putin traži jaču kontrolu interneta, posebno društvenih mreža

prtsc NBC News

Ruski predsednik Vladimir Putin tvrdi da bi ruske vlasti trebale pomno pratiti aktivnosti nekih kompanija na društvenim mrežama tijekom predsjedničke kampanje u Rusiji iduće godine, te procijeniti razmjere njihovog uplitanja u unutarnju politiku zemlje.

Putin nije precizirao na koje kompanije misli, niti je rekao je li zabrinut zbog aktivnosti stranih ili lokalnih firmi, prenosi Reuters, uz napomenu da su SAD i druge zapadne zemlje optužile Rusiju za miješanje u njihove izbore.

“Moramo pažljivo pratiti kako neke kompanije rade na internetu, na društvenim mrežama i u kojoj mjeri su upletene u naš domaći politički život”, istaknuo je ruski predsjednik na sastanku s čelnicima ruskog parlamenta, govoreći o novom zakonu o stranim agentima.

Trebalo bi, ukazao je Putin, pažljivo analizirati kako te kompanije rade i kako će se ponašati tijekom predsjedničkih izbora. Napomenuo je i kako to ne bi trebalo suziti prostor za slobodu na internetu.

Putin je prošlog mjeseca potpisao zakon koji vlastima omogućuje da strane medije označe kao strane agente, kao odgovor na ono što je Moskva okarakterizirala kao neprihvatljiv pritisak SAD na ruske medije. Nakon što budu proglašeni stranim agentima, te tvrtke moraju vlastima prezentirati detalje svog poslovanja, poput, na primjer, izvora financiranja.

Rusija je već kao strane agente označila Radio Slobodna Evropa i Glas Amerike – organizacije koje SAD podržavaju.

RSS