Najsavršenija Pentagonova propagandna operacija: NORAD prati kretanje Djeda Božićnjaka, evo gdje se trenutno nalazi

Wikipedia

Zapovjedni stožer sjevernoameričke zračne i svemirske obrane (NORAD), čija je zadaća čuvati nebo iznad SAD-a od neprijateljskih raketa, mogao bi znati i gdje se u ovom trenutku nalazi Djed Božićnjak.

Sve je počelo u prosincu 1955. kada je u oglasu robne kuće Sears objavljen pogrešan telefonski broj Djeda Božičnjaka, onaj Kontinentalne zračne obrane, prethodnika NORAD-a, u Colorad Springsu. Dežurni časnik primio je prve pozive i počeo “glumiti” Djeda Božičnjaka. Od tada, NORAD prati Djeda Božićnjak i njegove saonice te tradicionalno objavljuje pojedinosti o njegovom putovanju

Djed Božićnjak i njegovi sobovi kreću se “točno prema redu vožnje” i već su isporučili poklone djeci u Japanu, Tajlandu, Singapuru i drugdje na istočnoj polutci, objavio je NORAD na svom Twitter računu.

Kreće se po svijetu

Javnost može pristupiti programu Santa Tracker, kako se formalno zove, na internetskim stranicama noradsanta.org ili na Twitteru gdje će se do ponedjeljka stalno ažurirati podaci o kretanju Djeda Božićnjaka po svijetu.

Kako će se Djed Božićnjak približiti Sjedinjenim Državama očekuje se da se predsjednik Donald Trump i prva dama Melania priključe timu koji odgovara na telefonske pozive javnosti.

Prije digitalnog doba cijela se operacija temeljila samo na telefonskim pozivima no od pojave interneta Santa Tracker prerastao je u složeni program s mrežom od 47 radarskih postaja, špijunskim satelitima, borbenim zrakoplovima i  paketom posebnih high-tech “SantaCams” kojime se vojska želi približiti javnosti, u kojemu radi više od 1500 dragovoljaca.

RSS