U Berlinu ukraden 100 kg težak zlatnik

U Berlinu ukraden ukraden zlatnik
Vijesti HRT

Velika pljačka u Berlinu. Tijekom noći, u još nerazjašnjenim okolnostima, iz poznatog Muzeja Bode ukraden je jedan od najvećih zlatnika na svijetu – “Big Maple Leaf”, odnosno Javorov list, težak čak stotinu kilograma.

Pravi misterij za berlinske policajce, ali i upravu, odnosno osiguranje berlinskog muzeja Bode. Da nije bilo slučajne dojave o tome da se na tramvajskoj pruzi pokraj zgrade muzeja nalaze odbačene ljestve, i da je zbog toga zaustavljen promet, nitko ne bi spazio razbijeni prozor na muzeju.

Policija tapka u mraku i poziva građane da joj pomognu, jer zlatnik je u muzeju bio na posudbi iz Kanade. Vrijednost mu je milijun dolara, no njegova realna cijena najmanje je pet puta veća. Zlatnik je izrađen od vrlo kvalitetnog i čistog zlata, iznimno je težak, promjer mu je 53 centimetra, a teži stotinu kilograma, pa je zbog toga i uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda.

Policija se nada da će upravo zbog te specifičnosti uskoro biti i pronađen. Jer njegova moguća prodaja ograničena je samo na crno tržište. Policija tvrdi da ga ima pod kontrolom i da u gotovo svakom trenutku zna što se na njemu nudi i kupuje. Javnost se s pravom pita zašto onda crno tržište i dalje postoji.

Izvor: www.vijesti.hrt.hr