U Podcastu „Jesmo li sigurni da smo sigurni?“gost: : Ivana Rapić, potpredsjednica Udruženja ovlaštenih istražitelja prijevara

jesmo li sigurni da smo sigurni - Ivana Rapić
svijetsigurnosti.com

Na HUMS TV Youtube kanalu pogledajte novu emisiju Podcasta Svijeta sigurnosti „Jesmo li sigurni da smo sigurni?“.

Urednik i voditelj Alen Ostojić, razgovarao je s Ivanom Rapić, potpredsjednicom Udruženja ovlaštenih istražitelja prijevara u Hrvatskoj (ACFE Hrvatska).

Ivana je 2016. stekla certifikat ovlaštenog istražitelja prijevara od Association of Certified Fraud Examiners (ACFE). ACFE je najveća svjetska organizacija za borbu protiv prijevara i vodeći edukator za borbu protiv prijevara. Ima više od 90.000 članova u preko 190 ogranaka diljem svijeta.

Ivana provodi istrage prijevara, pomaže u domaćim i međunarodnim parničnim i arbitražnim slučajevima, a provodila je procjene sukladnosti i reviziju dubinskih analiza, uključujući one i prema zakonodavstvu SAD-a i UK-a.

ACFE Hrvatska nedavno je objavilo rezultate istraživanja „Kako krademo“. Riječ je o prvom sveobuhvatnom istraživanju o vrstama i načinima prijevara u hrvatskom gospodarskom okruženju.

O tome zašto poduzeća ne dijele  ranjivosti naspram prevara, kako krademo, čini li prilika lopova, kakav je tipični hrvatski prevarant, koji su najčešći oblici prijevara, kako se otkrivaju prevare u poduzećima, postoje li formalni mehanizmi prijavljivanja prevara u poduzećima, kako se ostvaruje prevencija kaznenih djela u poslovnom okruženju, tko bi se u poduzećima primarno trebao baviti procesima otkrivanja i preveniranja gospodarskog kriminaliteta, samo su neka od pitanja na koje je Alen tražio Ivanin odgovor.

Emisiju možete pogledati i na Zapad TV, u ponedjeljak, 27. lipnja 2022. u 21.05 sati.

DBO/ Foto: Svijetsigurnosti.com