Savjetovanje: Prevencija konzumacije opojnih droga na radnom mjestu

Prevencija konzumacije opojnih droga

Jeste li znali da prema NCADD-u, zloupotreba droga poslodavce u SAD-u godišnje košta 81 milijardu dolara?

Jeste li znali da je najčešće korištena ilegalna droga u Hrvatskoj  kanabis?

Jeste li znali da je druga najčešće konzumirana ilegalna droga među populacijom od 15 do 34 godine bio  kokain?

Jeste li znali da je kanabis najčešće konzumirana droga i u Europi, a njeno se maloprodajno tržište procjenjuje na 11,6 milijardi eura, dok je drugi kokain s procijenjenim maloprodajnim tržištem od 9,1 milijardi eura?

Jeste li znali da je 2019. godine 25 milijuna Europljana (u dobi od 15 do 64 godine) konzumiralo  kanabis, dok je oko 4 milijuna Europljana protekle godine konzumiralo kokain? Heroin, drogu s dugoročno najrazornijim posljedicama po pojedinca i društvo, konzumira oko 1.3 milijuna Europljana, a većina heroina potječe iz Afganistana, Irana i Pakistana.

Poznato je da alkohol ima važan utjecaj na nastanak povreda pri radu, jer djeluje na koordinaciju pokreta, uzrokujue diplopiju, smanjuje koncetracije i na taj način dovodi do nesreće. Kod toga su opasnije male količine alkohola koje uzrokuju euforiju koje radnici nisu ni svjesni. U današnje vrijeme u istom smislu uzimanje droga ovisnosti može biti važan faktor u etiologiji nesreća pri radu. Konzumacija droga, ovisnost među zaposlenicima i članovima njihovih obitelji mogu uzrokovati probleme za poslovanje od izgubljene produktivnosti, izostajanja s posla, ozljeda na radu, krađa, slabe radne motivacije i u konačnici smrtnih slučajeva.

O tome kako poboljšati prevenciju konzumacije droga na radnom mjestu  biti ce rijeci na

prvom savjetovanju:  Prevencija konzumacije  opojnih droga na radnom mjestu, hotel International, Zagreb, 12. ožujka 2021. u organizaciji Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj, Zagreb uz potporu  Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS).

Program savjetovanja i prijavnicu sudjelovanja zatražite putem e-maila isr@isr.hr

 

PO/ Foto: PUISR