TURIZAM I SIGURNOST: Uskoro splitska ljetna škola ‘Osnove sigurnosti u turizmu’

Peter Tarlow

U sklopu međunarodne Ljetne škole Sveučilišta u Splitu (Split Summer School – STSS 2019) održat će se petodnevni program cjeloživotnoga obrazovanja pod nazivom „Osnove sigurnosti u turizmu“. Program će se odvijati na engleskome jeziku na Sveučilišnome odjelu za forenzične znanosti Sveučilišta u Splitu, i to od 9. do 13. rujna 2019. godine.

Glavni predava ove ljetne škole biti će dr. s. Peter E. Tralow, jedan od najvećih svjetskih stručnjaka u području sigurnosti u turizmu. Dr. Tarlow bavi se pitanjima utjecaja kriminaliteta na turizam i turističku industriju, procjenom rizika u turizmu te proučava utjecaj sigurnosti i turizma na gospodarstvo. Kao predavač, gotovo trideset godina provodi edukaciju u području turizma, kriminaliteta i terorizma za potrebe policije, sigurnosnih i turističkih djelatnika.

Kroz suradnju na dosadašnja dva izdanja konferencije „Sigurnost povijesnih gradova“ ( 2017. i 2018. god.)  koju zajedno organiziraju Hrvatska udruga povijesnih gradova, International Police Association – Regionalni klub Split i Sveučilišni odjel za forenzične znanosti formirala se inicijativa za pokretanje ovakvog programa kao potpora razvoju partnerstava na svim razinama , a u interesu sigurnosti destinacije, gostiju i ukupnog gospodarstva.

Osim dr. sc. Tarlowa, kao izvoditelji i organizatori programa sudjeluju i brojni drugi iskusni znanstvenici i praktičari poput Slobodan Marendića, struč. spec. crim., načelnik Sektora za granicu PU splitsko-dalmatinske, Marko Doljanin, dipl. krim., načelnika Policijske postaje Trogir, prof. dr. Šimun Anđelinović, doc. dr. sc. Željana Bašić, doc. dr. sc. Ivana Kružić i drugih djelatnika Sveučilišnoga odjela za forenzične znanosti.

Ovaj program namijenjen je studentima forenzičnih znanosti, turizma, sportskog managementa i drugih srodnih znanosti, kao i policijskim i sigurnosnim služnenicima, turističkim djelatnicima, znanstvenicima koji se bave kulturnom baštinom, muzeologijom, sigurnošću i zaštitom, forenzikom te drugim područjima povezanim s održivim razvojem turizma.

Glavni cilj programa „Osnove sigurnosti u turizmu“ je obraditi brojne aspekte sigurnosti značajne za turizam i društveno blagostanje, uključujući pitanja kriminaliteta, terorizma te zdravlja. Završetkom ovoga programa polaznici će ovladati ključnim znanjima u području sigurnosti i turizma te će imati jasnu sliku o tome kako su sigurnost u turizmu i društveno blagostanje povezani. Također će dobiti uvod u to kako su oni povezani s marketingom i upravljanjem te će naučiti kako komunicirati s vladinim i policijskim službenicima u pitanjima sigurnosti u turizmu.

Ovaj program traje pet dana, a uključuje četiri dana nastave i jedan dan terenske nastave. Sudionici će dobiti potrebnu literaturu te će imati priliku i sami istražiti određene teme koje će izložiti i raspraviti s kolegama i izvoditeljima programa. Studenti koji budu sudjelovali u ovome programu ljetne škole moći će ostvariti 2 ECTS boda.

Glavne teme koje će se obraditi u sklopu ovogodišnje ljetne škole bit će:

– uvod u sigurnost i zaštitu u turizmu

– prepoznavanje terorističkih prijetnji

– prepoznavanje i borba protiv kriminaliteta povezanog s turizmom

– razvoj prevencijskih i marketinških planova koji uključuju pitanja sigurnosti

– komunikacija s vladinim tijelima i policijskim službenicima u pitanjima sigurnosti u turizmu

Svi zainteresirani mogu se prijaviti da 1. lipnja 2019. na e-mail ijerkovic@unist.hr. Cijena ovog programa je 300€, a moguće je i osiguranje smještaja u Studentskome centru po pristupačnim cijenama.

DBO/ Foto: Hrvatska udruga povijesnih gradova