Tomašević: 20 godina nitko nije zatvorio Jakuševec, ja ću ga zatvoriti

odron kompostana Jakuševec

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je sinoć u središnjem Dnevniku HTV-a da se prvi incident u studenom na odlagalištu otpada Jakuševec nije shvatio olako. Odmah su sve inspekcije izašle na teren, traže se analize. Za sada izvješća Državnog inspektorata nisu pokazala neke nepravilnosti. Naglasio je kako je ključno da se utvrdi odgovornost i vidi što je uzrok odrona na odlagalištu.

– Puno je tvrtki u tom lancu. Dvadeset godina se privatne tvrtke bave održavanjem odlagališta Jakuševec – i kad govorimo o projektantu, kad govorimo o nadzoru i samim izvođačima, kazao je Tomašević.

Ključno nam je, kaže, da se utvrdi odgovornost i da se vidi koji je uzrok zašto se to dogodilo 11. studenog, a zašto se to dogodilo 4. prosinca.

Odgovarajući na pitanje je li se možda zaletio s obećanjem da će riješiti problem Jakuševca, kazao je da je u to vrijeme Europska unija financirala projekte koje sada ne financira, a vezano za postrojenja za obradu otpada. Bez toga, kaže, nije moguće zatvoriti odlagalište Jakuševec. No poručio je da će to ostvariti.

Što se tiče zagađenja zraka, rekao je, ne samo da se prate mjerne postaje koje su svima javno dostupne, nego su tražili i dodatno mjerenje od Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo Andrije Štampar.

– Mobilni uređaj koji se koristio u Osijeku kad je bio požar vezano za isto tako otpad, ne pokazuje nikakve povećane vrijednosti (…). Međutim jasno je da neugodnog mirisa ima i da se on osjeti definitivno više nego inače i naravno u kombinaciji s ovim klimatskim uvjetima koje smo imali danas kao što je magla, međutim ništa nije preko graničnih vrijednosti da bi to ugrozilo zdravlje. Naravno da nije ugodno i to će se s vremenom smirivati, istaknuo je.

 

Izvor:vijesti.hrt.hr /Foto:Svijet sigurnosti