TKO JE JOSEP BORRELL? Novi povjerenik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU ne smije u rodni grad

prtsc World Policy Conference TV

Postoji dakle određena ironija: Josep Borrell, čovjek, koji treba predstavljati EU u svijetu kao novi povjerenik za vanjsku politiku, ne može više putovati upravo u svoje selo u kojem je rođen u Kataloniji. Tamo je prevelika mržnja prema njemu, rekao je on prije nekoliko mjeseci u razgovoru za “Sueddeutsche Zeitung”.

Borrell je odlučan zagovornik jedinstva Španjolske, što ga u očima katalonskih separatista čini izdajnikom. Za njih je već njegovo imenovanje španjolskim ministrom vanjskih poslova u vladi Pedra Sancheza prošle godine predstavljalo uvredu. Sada on treba dobiti jednu od najboljih funkcija u Bruxellesu, javlja DW.

Borrell je studirao u Stanfordu i Parizu, jedno vrijeme je živio u izraelskom Kibbuzu i ima više od četiri desetljeća radnog iskustva u španjolskoj i europskoj politici. U Bruxellesu nitko ne sumnja u to da on posjeduje intelektualno znanje i vještine koje su potrebne za obavljanje funkcije povjerenika EU za vanjsku politiku i sigurnost. Prije se na njegovu stariju dob gledalo kao na prepreku: iduće godine će Borrell imati 73 godine. Diplomacija kao umjetnost izbrušene riječi i sublimiranih poruka također nije uvijek njegov stil.

Ipak, kako bi se u strateški ključnim vremenima Europu etabliralo kao neovisnu silu između SAD i Kine i uz to još suprotstavilo Putinu koji neprestano prelazi i pomiče granice, jasne riječi i samopouzdanje ne mogu štetiti. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, šefica Europske centralne banke Christin Lagarde i u konačnici Josep Borrell, podržani francuskim predsjednikom Macronom i kancelarkom Merkel: Ovdje je formiran jak tim sačinjen od iskusnih predstavnika EU. Međutim morat će se jako pažljivo pogledati kako će Borrellu poći za rukom napraviti unutarpolitički balans sa specifičnim interesima istočne i srednje Europe.

Više o budućem povjereniku za vanjsku politiku i sigurnost EU pročitajte OVDJE.

RSS