TEŠKO STRADAVANJE DJEČAKA: Željeznička naponska mreža – pokretač, ali i iznimna opasnost

Željeznička naponska mreža – iznimna opasnost
Svijetsigurnosti.com

Teško stradavanje maloljetnog dječaka na ranžirnom kolodvoru u Novom Zagrebu, u nedjelju oko 20 sati, prilikom kretanja po teretnom vagonu, ponovno je skrenulo pozornost na opasnosti željezničke naponske mreže. Zbog strujnog udara dječak je teško ozlijeđen.

– Dječaku je opečeno čak 70 posto tijela i riječ je o teškom stupnju opeklina – rekao je za 24 sata doktor Rok Kralj, kirurg Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu te dodao kako su dječaka pokušavali stabilizirati tijekom jučerašnjeg dana kako bi bio spreman za saniranje teško opečenih dijelova tijela. – Leži na Jedinici intenzivnog liječenja, a kako će teći njegovo liječenje, tek ćemo vidjeti. Ozljede su u svakom slučaju vrlo teške – rekao je Kralj.

HŽ infrastruktura ističe da neispravan kućanski aparat koji pokreće napon od 220 V može usmrtiti čovjeka, a možete li onda zamisliti kolika je opasnost koja prijeti od visokonaponskih vodova koji napajaju vlakove. Napon je veći 113 puta, a ako se u obzir uzmu konstrukcijske značajke željezničke visokonaponske napojne mreže, razina opasnosti u blizini željezničkih visokonaponskih postrojenja postaje tisuće puta veća nego u slučaju kućanskih aparata.

Danas su dalekovodi, elektrovučne podstanice a osobito kontaktna mreža sa svojim nosivim konstrukcijama i električnim vodovima iznad pruge sastavni dio našega krajolika. Uz sve svoje dobre strane, električna energija nosi i određene opasnosti. Velike opasnosti! Upravo zbog toga željeznički radnici koji rade na održavanju kontaktne mreže i signalno-sigurnosnih uređaja, ali i svi ostali koji su uključeni u proces organizacije prometa, prolaze zahtjevnu izobrazbu kako bi bez opasnosti za vlastiti život mogli obavljati svoj posao.

HŽ infrastruktura apelira na sve, osobito mlađu populaciju, da budu svjesni toga da nitko ne smije neovlašteno boraviti na željezničkome području jer, kao što to pokazuju crne statistike, cijena toga može biti previsoka.

Dijana Beg Ostojić