Svečana primopredaja vatrogasnih vozila

Svečana primopredaja vatrogasnih vozila
Hrvatska vatrogasna zajednica

U Državnoj vatrogasnoj školi Hrvatske vatrogasne zajednice u Zagrebu danas je održana svečana primopredaja vatrogasnih vozila.

Svečanosti su prisustvovali glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, potpredsjednik Hrvatskog Sabora i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić te predstavnici vatrogasnih postrojbi koje su dobile vozila.

Na svečanosti je uručeno ukupno 17 pick-up vatrogasnih vozila marke Ford. Vatrogasna vozila nabavljena su temeljem Ugovora o provedbi aktivnosti opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu zaključenog između Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske vatrogasne zajednice te Programa opremanja i osposobljavanja vatrogasnih zajednica za 2019. godinu. Hrvatska vatrogasna zajednica iz sredstava naknade za općekorisne funkcije šuma nabavila je za vatrogasne organizacije ukupno 75 kombiniranih i 58 pick-up vozila ukupne vrijednosti 27.536.763,85 kn. Dio vozila je ranije isporučen, a isporuka ostatka vozila je  planirana do srpnja.

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković je rekao da je iznimno sretan što je još jedna u nizu podjela vatrogasnih vozila održana pred sam početak požarne sezone. Istaknuo je da je hrvatsko vatrogastvo u proteklih nekoliko godina ojačano za preko 400 vozila koja su povećala spremnost vatrogasaca za interveniranje na svim vrstama intervencija.

“Dragi vatrogasci, budite ponosni na vozila koja danas preuzimate i nastavite s ponosom obavljati vaše zadatke” – rekao je okupljenima Tucaković.

Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mršić je rekao da je ovo nastavak ulaganja u vatrogastvo kroz vatrogasnu opremu, što je najbolji način štićenja šumskih površina i temelj za društvo koje će imati spreman odgovor za požare i druge nepogode. Istaknuo je da je preko EU fondova koje je vodilo Ministarstvo poljoprivrede izgrađeno pedesetak vatrogasnih domova, a u planu su i nova ulaganja, prvenstveno u vozila za gašenje šumskih požara.

Vozila su dobili VZP Hrvatska Kostajnica, VZO Pisarovina, VZG Duga Resa, JVP Varaždin, DVIP Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik, DVD Jospipdol, Novi

PR/Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica