Postani certificirana povjerljiva osoba – interni istražitelj nepravilnosti

Dinka Rajčić, članica Uprave INTEL-PLAN, potpredsjednica HUMS-a

Prema odredbama  Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, koji je na snazi od 1. srpnja 2019., sve tvrtke koje zapošljavaju više od 50 radnika moraju uspostaviti sustav unutarnjeg prijavljivanja  nepravilnosti poput kršenja zakona i drugih propisa te nesavjesnog upravljanja javnim dobrima, javnim sredstvima i sredstvima Europske unije.

Poslodavac je u obvezi imenovati tzv. povjerljivu osobu, i njezinog zamjenika zadužene za zaprimanje prijava nepravilnosti i vođenje postupka u vezi s prijavom nepravilnosti u roku od devet mjeseci od dana stupanja na snagu Zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti. Taj rok istekao je 1.  travnja 2020.

Kako bi olakšala poslodavcima imenovanje stručnih i kompetentnih osoba, Hrvatska udruga menadžera sigurnosti u partnerstvu s Visokom policijskom školom u Zagrebu  dizajnirala je program edukacije  povjerljivih osoba – internih istražitelja. Edukacija će se održati u Zagrebu, hotel International, u utorak 29. lipnja 2021.

Program čine četiri modula u ukupnom trajanju od 10 nastavnih sati:

  • Normativni okvir internih istražitelja: prof.dr.sc Stjepan Gluščić, Visoka policijska škola u Zagrebu
  • Prijavljivanje nepravilnosti i postupanje po prijavi  nepravilnosti. Joško Morić, mag.politologije, povjerljiva osoba, predsjednik Povjerljivog odbora Grupe Zagrebački holding
  • Sudska zaštita: mr. Iris Gović Penić, sutkinja Županijskog suda u Zagrebu
  • Privatni detektivi kao komponenta istraživanja prijavljenih nepravilnosti: Dinka Rajčić, dipl.iur., članica Uprave tvrtke INTEL-PLAN, potpredsjednica Hrvatske udruge menadžera sigurnosti

Na kraju intenzivne, desetosatne edukacije i završnog ispita, polaznici će dobiti Certifikat povjerljive osobe za zaprimanje prijava nepravilnosti i vođenje postupka u vezi s prijavom nepravilnosti.

Voditelji programa su dr.sc. Krunoslav Borovec, dekan Visoke policijske škole u Zagrebu i Alen Ostojić,CSO,CMKS,CMS, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Više informacija o programu i prijavi zatražite putem e-maila: info@uhms.hr ili mob. 091 44 55 017.

 

PO/ Foto: Svijetsigurnosti.com