Hrvatska spremna za požarnu sezonu

Hrvatska spremna za požarnu sezonu
HVZ

Jučer je u Državnoj vatrogasnoj školi Hrvatske vatrogasne zajednice održana konferencija za medije s temom „Spremnost sustava za požarnu sezonu 2021.

Na konferenciji su sudjelovali Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, brigadni general Ivan Turkalj, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova, predstavnik Ravnateljstva policije Predrag Brkopac, pomoćnik načelnika Sektora općeg kriminaliteta i međunarodne suradnje, Krešimir Žagar, direktor sektora za šumarstvo i Lovro Kalin iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze.

Sve prisutne je pozdravio glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković te je predstavio glavne zadatke koje je Hrvatska vatrogasna zajednica odradila u sklopu priprema za ovu požarnu sezonu, a sukladno “Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku”.

Programom su integrirane sve aktivnosti subjekata (ministarstva, javne ustanove, vatrogasne postrojbe, udruge) u cilju učinkovitijeg djelovanja pri gašenju požara na otvorenom prostoru.

Tucaković je prisutne upoznao s promjenama u sustavu, odnosno ustrojavanju Hrvatske vatrogasne zajednice kao državne upravne organizacije.

Brigadni general Ivan Turkalj istaknuo je da i ove godine MORH aktivno sudjeluje u požarnoj sezoni te je naglasio da će vatrogascima iz zraka potporu pružati zračne protupožarne snage, pet kanadera te još jedan koji je na remontu.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju da će vremenska prognoza u ovogodišnjoj požarnoj sezoni biti relativno nepovoljna te da je DHMZ sa svim informacijama, posebice indeksima opasnostima od požara, potrebnim vatrogascima na terenu, spremna za početak požarne sezone.

Više pročitajte ovdje.

PO/Foto: HVZ