Sumnja se da su pljačkaši novca iz Zračne luke Dubrovnik imali ‘krticu’

prtsc Youtube

U ponedjeljak rano ujutro, oko 7.40 sati na platou Zračne luke Dubrovnik dogodila se pljačka novca u kojoj su sudjelovala, prema prvim poznatim podacima, dvojica muškaraca na motociklu.

Događaj su snimile nadzorne kamere, no kako su pljačkaši nosili kacige, još nije poznat njihov identitet. Sumnja se da su ukrali oko sto tisuća eura.

Dubrovački vijesnik doznaje da je riječ o vikend utršku Duty free shopa Zračne luke Dubrovnik koji je odnio netko dobro upoznat s detaljima prijenosa novca za potrebe aerodroma.

Motociklisti su evidentno točno znali kad će se kombi u pratnji zaštitara pojaviti ispred upravne zgrade dubrovačkog aerodroma, te su ga presreli prije nego je odnio novac prema Dubrovniku, najvjerojatnije do FINA-e.

Istražuje se u ovom trenutku jesu li zaštitari novac prenosili prema pravilima, a stručnjak za sigurnost za Dubrovački vijesnik izrazio je sumnju u ispravnost postupanja.

– Previše je nepoznanica ali nema sumnje kako su u Zračnoj luci Dubrovnik popustile mjere sigurnosti. Važan je i odgovor na pitanje o kojem se iznosu radilo jer Zakon o zaštiti financijskih institucija propisuje različite mjere zaštite prilikom prijevoza ili prijenosa. Prijevoz je za iznose novca veće od 800 tisuća kuna i tu zakon precizno propisuje mjere zaštite. Međutim, ako je riječ o iznosu do 800 tisuća kuna, tad je riječ o prijenosu novca za koje iz nose vrijede blaži kriteriji zaštite.

Prvo je pitanje o kojem se iznosu radilo, a drugo je li se radilo o djelatnicima unutarnje čuvarske službe Zračne luke ili djelatnicima zaštitarske službe koji rade na Zračnoj luci u Čilipima. Taj novac se iz duty free shopa deponira u Zračnu luku kojeg bi vanjska zaštitarska tvrtka trebala na propisan način prevesti do banke ili Financijske agencije FINA. S blindiranim vozilom određene vrste zaštite i s naoruažnom posadom uz tzv. sigurnosne spremnike. Naime, bilo da se radilo o njihovim djelatnicima ili djelatnicima Securitasa, teklić je trebao nositi sigurnosni spremnik s elektrokemijskom zaštitom, a zaštitu mu treba pružati naoružani zaštitar. Također, obojica trebaju nositi neprobojni prsluk razine VPAM i klase 5.

Kako god, sve upućuje na to da je netko iznutra sve znao. Vanjska ugovorna zaštitarska tvrtka je trebala ovaj novac deponirati u banku. Dakle, uopće nije stiglo do te faze. Ovo je netko iznutra koji je znao sve što i kako. Pogotovo kad je riječ o većem iznosu novca prikupljenog tijekom vikenda.

Više o pljački novca iz dubrovačke zračne luke pročitajte OVDJE.

RSS