21. listopad je Dan bez mobitela u prometu. Znate li koliko gadgeti ometaju vozače?

Povodom obilježavanja 21. 10. kao nacionalnog Dana bez mobitela u prometu i ove godine u okviru istoimene kampanje osvješćivanja o opasnim navikama i ponašanju u prometu organizirana je konferencija “Mi i naši gadgeti u prometu – Signalizacijom protiv opasnih navika”.

Na konferenciji će o problemu opasnih navika i sigurnosti u cestovnom prometu uz policijske, prometne i signalizacijske stručnjake govoriti i predstavnici operatora pokretnih komunikacija i autoindustrije.

“Prezentirat ćemo i rezultate pilot projekta koje smo realizirali u okviru kampanje – postavili semafor s horizontalnom signalizacijom s ciljem da se upozoravaju pješaci i biciklisti koji zadubljeni u ekrane mobitela ne prate promet niti primjećuju crveno na pješačkom prijelazu. Pilot projekt postavljanja novog tipa pametnog semafora, koji je kao takav uređaj postavljen prvi puta u Europi, a već ga zovu semaforom budućnosti ostvaren je u suradnji s Gradom Zagrebom i tvrtkom Elektromodul – promet, a istraživanje i mjerenje ponašanja pješaka na raskrižju Frankopanske i Gjure Deželića prije i za vrijeme rada semafora napravio je Zavod za prometnu signalizaciju Fakulteta prometnih znanosti te će na konferenciji biti i prezentirani”, objašnjava Renata Ivanović, voditeljica projekta Dan bez mobitela u prometu.

Na konferenciji će se raspravljati i kako u budućnosti još bolje utjecati na promjenu opasnih navika sudionika u prometu i to po pitanjima kažnjavanja te po pitanjima prevencije. Otvorit će se, najavljuje Ivanović, i pitanja na koji će način na sigurnost u cestovnom prometu utjecati automobili s auto-pilotima.

Na konferenciji će biti proglašenje pobjednika Nagradnog natječaja “Osvoji vozački” koji je pokrenut u okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu 2019., a glavna je nagrada plaćena vozačka škola i ispit B kategorije. Na Nagradni se natječaj prijavilo stotinu natjecatelja, a za osvajanje glavne nagrade borili su se video spotovima, pjesmama crtežima, stripom, fotografijom ili drugim kreativnim izražajima odgovarali na pitanje Zašto ne koristiti mobitel u vožnji.

“Mobitel se smatra četvrtim ubojicom na cesti, a korištenje mobitela u prometu u Hrvatskoj je izrazito učestalo. Prema rezultatima istraživanja ponašanja, a provedenog u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu, čak 91 posto vozača, 33 posto biciklista te 50 posto pješaka koristi mobitel u prometu. Prema istraživanju razine distrakcije, također provedenom u okviru ovog projekta, reakcije vozača s mobitelom za volanom su gotovo tri puta sporije. Takvo opasno ponašanje kažnjava se, međutim za podizanje svijesti i korjenitu promjenu ponašanja potrebna je komunikacija i uvođenje signalizacije koja opominje one koji koriste mobitel u prometu. O signalizaciji i osvješćivanju razgovarat će se na konferenciji”, dodaje Ivanović.

Novistelj projekta Dan bez mobitela u prometu je Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, a kampanja se provodi već treću godinu uz podršku i sufinanciranje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i uz pokroviteljstva Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Hrvatske gospodarske komore.

Ana Raić-Knežević