Gradonačelnik Bandić posjetio semafor budućnosti

Alen Ostojić i Milan Bandić

U povodu 21. listopada –  Nacionalnog Dana bez mobitela u prometu na križanju Frankopanske i Prilaza Gjure Deželića gradonačelnik Milan Bandić, u petak, 18. listopada  obišao je lokaciju prvog semafora budućnosti postavljenog u nekom europskom gradu.

Inicijativu je potaknula Hrvatska udruga menadžera sigurnosti u partnerstvu sa Gradskim uredom za promet  uz asistenciju Fakulteta prometnih znanosti. Nadamo se da ćemo ovim primjerom smanjiti broj prometnih nesreća i sačuvati najugroženije skupine –  pješake i bicikliste, istaknuo je gradonačelnik Bandić.

Predsjednik HUMS-a Alen Ostojić je kazao da je ovaj pilot-projekt uspio zahvaljujući otvorenosti Grada Zagreba i akademske zajednice te tvrtke Elektomodul prometPrema istraživanju što je provedeno 2017. godine u okviru ovog projekta, čak 50% pješaka i 33% biciklista koristi mobitel dok se kreće pješačkim prijelazom, a 20% ih niti ne primijeti da se na semaforu upalilo crveno svjetlo.

Ovaj jedinstveni tip semafora u Europi reflektira crveno svjetlo prema pločniku pa tako  pješacima i biciklistima zadubljenima u ekrane svojih mobilnih telefona signalizira da obrate pozornost na promet oko sebe.

Izvor: zagreb.hr/ DBO Foto: HUMS