STRUČNJAK ZA CYBER SIGURNOST: Evo kakve nam prijevare prijete iduće godine

Alen Delić, na slici drugi s lijeva, kao moderator panela Cyber prijetnje i trendovi - pogled u 2020.godinu, na Hrvatskim danim asigurnosti 2019. panel

Godinu na izmaku svakako ćemo pamtiti i po skoro pa svakodnevnim incidentima s curenjem i krađom podataka na koje nisu bili imuni ni najveći, krenuvši od Facebooka.

I hrvatska policija upozoravala je nekoliko puta na opasnosti koje vrebaju u cyber prostoru, naglasivši da i sami ponekad lopovima olakšavamo posao.

Taktike kibernetičkih kriminalaca sve su maštovitije i sve ih je teže otkriti – prevaranti se predstavljaju kao direktori, strastveni ljubavnici ili pak prodavači luksuzne robe. A neki će vas pokušati uplašiti objavom kompromitirajućeg materijala.

Što očekivati u budućnosti, Tportal je pitao sigurnosnog stručnjaka i potpredsjednika Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alena Delića iz Diverta.

“Protekla godina svakako je zabilježila povećanje broja ranjivosti i njihovog iskorištavanja, odnosno incidenata iz područja informacijske sigurnosti. Korisnicima su najvidljiviji phishing mailovi, koji su vrlo često bili vektor napada, kako za privatni tako i za javni sektor i u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. Osim na području standardnih napada, zabilježeno je povećanje napada na mobilne platforme, posebice na mobilne aplikacije”, kaže Delić.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE.

RSS/ Foto: HUMS