PROMETNA KULTURA: Jeste li znali da za kretanje uz škripu guma možete dobiti kaznu?

Zakon o sigurnosti prometa jasno propisuje kako se moramo ponašati na cestama, a neke situacije koje često viđamo su kažnjive, piše HAK revija.

Regulirano je, naime, znatnije smanjenje brzine vozila, agresivno kretanje s mjesta, ali i upravljanje motociklom na jednom kotaču. Sve je to pobrojano u Članku 52. Tako vozač prema stavku 1. ne smije mijenjati način upravljanja vozilom naglim smanjenjem brzine kretanja vozila, osim u slučaju neposredne opasnosti.

Prema stavku 2. vozač koji namjerava znatnije smanjiti brzinu kretanja vozila ili ga zaustaviti, dužan je to učiniti, osim u slučaju neposredne opasnosti, na način kojim neće ugroziti ili u većoj mjeri ometati druge vozače koji se kreću iza njega, a i te vozače o svojoj namjeri, uz obvezu iz članka 44. ovoga Zakona, upozoriti i uključivanjem stop svjetla, svih pokazivača smjera ili davanjem odgovarajućeg znaka rukom.

Vozač ne smije ni naglo povećavati brzinu, odnosno kretati iz mjesta, osim u slučaju opasnosti, postižući pritom gornju granicu dopuštenog broja okretaja motora ili na takav način da dolazi do proklizavanja kotača ili upravljati mopedom ili motociklom na jednom kotaču ili motornim triciklom, četverociklom ili lakim četverociklom na dva kotača.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako postupi suprotno odredbama ovoga članka.

izvor: Revija HAK