Stručnjak o američkim kompanijama koje prekidaju suradnju s Huaweijem: ‘Vjerujem da će Europa biti razumnija’

prtsc CBS News/Youtube

Stručnjak za informatičku sigurnost Alen Delić komentirao je, za Media Servis, prekid suradnje američkih informatičkih tvrtki s kineskim Huaweijem, što je prema njegovom mišljenju, dio američko-kineskog trgovinskog rata.

Američke kompanije u ovoj bi se situaciji mogle naći u većem problemu budući da se čipovi za Appleova računala i procesori za mobitele proizvode upravo u kineskoj tvornici Foxconn. Kada bi ih morali proizvoditi u Americi svi njihovi proizvodi značajno bi poskupili.

No, kako će Kina sada reagirati? “To je čisto pitanje politike i trgovinskog rata. Ovisno o tome što će Kina sljedeće napraviti, bit ćemo puno pametniji oko toga što će se dalje događati.”

Kako prenosi Radio1, Delić smatra da je u ovoj situaciji možda samo riječ o zastrašivanju. Pitanje je i na čiju će stranu stati Europska unija.

“Europa puno više želi imati otvoreno tržište i zalaže se za slobodu različitih kompanija. Vjerojatno neće ići toliko direktno kao Amerika koja je cijeli zakon donijela zbog jedne tvrtke koju žele uništiti ili zastrašiti. Vjerujem da će Europa biti puno razumnija”, zaključuje Delić.

Što još stručnjaci misle o aktualnim napetostima između Huaweija i američkih kompanija pročitajte OVDJE.

RSS