POTVRĐENO IZ EUROPSKE KOMISIJE: Hrvatska daje dva protupožarna zrakoplova za europsku flotu

Canadair gasi požar na Velebitu

U sklopu priprema za obranu od šumskih požara tijekom sljedećeg ljeta, Europska komisija danas je okupila prvu flotu zrakoplova za gašenje požara u okviru novog sustava rescEU za sprečavanje prirodnih katastrofa. Tijekom početnog prijelaznog razdoblja flota će se sastojati od sedam aviona za gašenje požara i šest helikoptera, a Komisija zajedno s državama sudionicama nastoji angažirati dodatna sredstva u nadolazećim tjednima.

Predsjednik Jean-Claude Junckerizjavio je kako je rescEU konkretan je, europski odgovor na potrebu za pomoći mnogobrojnih građana kojima prijete prirodne katastrofe.

“Svi smo, kao Europljani, bili šokirani životima izgubljenima u šumskim požarima, od Portugala do Grčke. Europska solidarnost mora se ogledati u zaštiti građana i međusobnom pomaganju u teškim vremenima. RescEU nudi praktična rješenja i utjelovljuje solidarnost na europskoj razini.

Povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides podsjeća da šumski požari ne čekaju nikoga.

“Stoga su EU i države članice udružile snage kako bi se spasili životi i zaštitili građani i tako je nastao rescEU. RescEU je zamišljen kao dodatna sigurnost u slučaju krize. Ponosan sam što naša europska flota zrakoplova za gašenje šumskih požara ovog ljeta postaje stvarnost. Želim zahvaliti svim državama sudionicama koje su pridonijele tom cilju i na najbolji mogući način nas pripremile za ovogodišnju sezonu požara.

Već je pet država članica EU-a u kojima su posljednjih godina šumski požari bili česti svoje zrakoplove stavilo na raspolaganje prijelaznoj floti rescEU-a za 2019. Tako za početak rescEU raspolaže s dva aviona iz Hrvatske, dva iz Italije, dva iz Španjolske, te jednim iz Francuske i šest helikoptera iz Švedske.

Uz okupljanje flote rescEU, Europska komisija pojačava kapacitete za praćenje i koordinaciju kako bi se pripremila za sezonu šumskih požara. Tako će se Koordinacijskom centru za odgovor na hitne situacije (ERCC) EU-a, koji je aktivan danonoćno, tijekom ljeta pridružiti i tim za podršku u slučaju šumskog požara, koji se sastoji od stručnjaka iz država članica.

ERCC će s državama članicama tijekom ljeta organizirati redovite videokonferencije na kojima će se razmjenjivati informacije o opasnosti od požara diljem Europe. Uz pomoć Copernicusa, satelitskog sustava EU-a, mapirat će se šumski požari.

Osim toga, sve države članice i partnerske zemlje sastale su se na godišnjem sastanku o šumskim požarima u Bruxellesu kako bi se pripremile za sljedeću sezonu šumskih požara. A, prošlih je mjeseci održano nekoliko vježbi na terenu, uključujući terensku vježbu za civilnu zaštitu i šumske požare MODEX za stručnjake i timove za spašavanje iz nekoliko država EU-a na Cresu od 7. do 10. travnja 2019. Vježbe su održane i u Splitu te u francuskom Aix-en-Provenceu.

Dugoročni je cilj imati na raspolaganju dodatne kapacitete i sredstva te uspostaviti brojnije pričuve u sklopu rescEU-a.

Posljednjih godina EU je svjedočila teškim prirodnim katastrofama i katastrofama uzrokovanima ljudskim djelovanjem: šumskim požarima, poplavama, olujom i potresom, koji su samo tijekom 2018. doveli do gubitka više od 100 ljudskih života. RescEU bi EU, kako se očekuje, trebao omogućiti da učinkovitije sprečava katastrofe koje prijete, da se na njih pripremi i da na se njih reagira kako bi se bolje zaštitili građani.

Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu do sada se temeljio na sustavu putem kojeg EU usmjerava dobrovoljnu pomoć država sudionica u zemlju koja je je zatraži. Ponuđenu pomoć koordinira Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije sa sjedištem u Bruxellesu. Posljednjih je godina zbog ekstremnih vremenskih uvjeta i novih prijetnji državama članicama postalo sve teže međusobno si pomagati, posebice ako je katastrofa pogodila više njih istodobno. U takvim situacijama, u kojima su sredstva pomoći ograničena ili neraspoloživa, EU nije imao pričuvnih kapaciteta za pomoć pogođenim državama članicama, priopćeno je iz Europske komisije.

 

Ana Raić-Knežević