Stručnjaci za sigurnost upozoravaju: Putin želi rat na Balkanu

prtsc NBC News

Moskva pokušava “otvoriti novi front na Balkanu”, ali da bi to postigla ne mora slati svoju vojsku u regiju, navode Ivana Stradner i Mark Montgomery iz Fondacije za obranu demokracije u analizi za Wall Street Journal. Upozoravaju da se “Rusija treba samo osloniti na Srbiju u poticanju nasilja i nestabilnosti, računajući na to da će NATO posustati”.

“Dok su sve oči uprte u Ukrajinu, u Europi se sprema još jedan sukob. Tri desetljeća nakon krvavog raspada Jugoslavije, nedavni sukobi između Srbije i Kosova ponovno su zapalili dugotrajne etničke sukobe. Dok Srbija pokreće događaje na terenu, Moskva raspiruje vatru.

Vladimir Putin je bio iskren u svojoj želji da oslabi Organizaciju Sjevernoatlantskog pakta i vrati Rusiju na njene povijesne granice. Ali s obzirom na to da ruske snage trpe gubitke u Ukrajini, Moskva može dobiti puno poticanjem problema na drugim mjestima na kontinentu. Prava regionalna kriza bi Kremlju dala priliku da stekne lokalni utjecaj kroz trgovinu oružjem i posredovanje, dok bi skrenula pažnju sa Ukrajine i dala Rusiji utjecaj nad zapadnim liderima.

Zapadni Balkan je savršen kandidat. Kosovo i Bosna i Hercegovina nisu članice NATO-a. Kao što Moskva nastoji dominirati onim što naziva “ruskim svijetom”, Srbija već dugo poziva na ujedinjenje “srpskog svijeta”. Taj koncept je 1998. godine potakao Srbiju da izvrši invaziju na Kosovo — sukob koji je okončan tek vojnom intervencijom NATO-a u ožujku 1999. kako bi se okončala srpska kršenja ljudskih prava nad etničkim albanskim stanovništvom.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE.

RSS