Anušić s ravnateljem VSOA-e

Anušić s ravnateljem VSOA-e

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić posjetio je danas, 21. ožujka 2024. Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju (VSOA) gdje su mu ravnatelj VSOA-e brigadni general Ivan Turkalj i njegovi suradnici prezentirali djelokrug i buduće ciljeve VSOA-e te aktualne sigurnosne rizike, prijetnje i izazove.

VSOA prikuplja i analizira informacije o vojskama i obrambenim sustavima drugih zemalja, o vanjskim utjecajima koji bi mogli narušiti obrambenu sigurnost te o aktivnostima osoba i organizacija kojima je cilj ugrožavanje obrambene moći Hrvatske.

Cilj VSOA-e je, uz jaka međunarodna partnerstva, biti suvremena obrambena sigurnosno-obavještajna agencija sposobna zaštititi hrvatsku obrambenu moć te pružiti obavještajnu ekspertizu obrambenom i državnom vodstvu. U tu svrhu, Agencija izgrađuje nove sposobnosti koje će omogućiti učinkovitije djelovanje u budućnosti.

“Po svemu što sam danas vidio i što ste mi prezentirali, a i kroz vrijeme otkad sam ministar obrane i otkad surađujemo, VSOA je agencija koja relevantno, na vrijeme, pouzdano i kredibilno prikuplja informacije, stavlja ih u pravi kontekst i mene kao ministra brifira o svim potrebnim situacijama”, poručio je ministar obrane Anušić.

Ravnatelj VSOA-e brigadni general Ivan Turkalj sa svojim je suradnicima kroz nekoliko prezentacija još više približio rad VSOA-e ministru obrane i njegovim suradnicima te njezinu važnost i položaj u sigurnosno-obavještajnoj zajednici.

“Želja nam je da VSOA bude još bolja, još relevantnija i još prepoznatljivija po svojoj profesionalnosti i stručnosti”, rekao je brigadni general Turkalj.

 

DBO/ Foto: MORH/ J. Kopi