Održana konferencija „Sigurnost u turističkim destinacijama“

Održana konferencija „Sigurnost u turističkim destinacijama“

U Opatiji je u srijedu, 20. ožujka 2024.  po prvi put održana znanstveno-stručna konferencija na temu „Sigurnost u turističkim destinacijama“ u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i u suradnji s Policijskom upravom primorsko-goranskom.

Konferencija je održana s ciljem što kvalitetnije priprema aktivnosti i mjera za zajedničko unapređenje sigurnosti boravka turista u destinaciji, a na njoj su osim predstavnika PU primorsko-goranske i TZ Kvarnera sudjelovali i predstavnici lokalne samouprave, Hrvatske turističke zajednice te djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova.

Tijekom Konferencije kroz panele i izlaganja naglašena je važnost sinergije svih dionika u turističkoj destinaciji, a između ostalih zaključaka, najvažniji je onaj da sigurnost predstavlja komparativnu prednost i neodvojiv je dio turističkog proizvoda.

O ključnim elementima sigurnosti u turizmu razgovaralo se na panel diskusiji kojoj su uz direktoricu TZ Kvarnera Irenu Peršić Živadinov, sudjelovali i župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, direktor HTZ-a Kristjan Staničić, predstavnik Ravnateljstva policije Jurica Miočić iz Uprave za javni red i sigurnost te gradonačelnici Rijeke i Opatije Marko Filipović i Fernando Kirigin.

Na drugom panelu govorilo se o konkretnim čimbenicima koji utječu na sigurnost turističkih destinacija gdje su izneseni i primjeri dobre prakse, a k tome i prijedlozi za unapređenje suradnje cjelokupnog sustava. Na panelu su iz PU primorsko-goranske govorili načelnik Policijske uprave Hari Brnad, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Goran Gašpert, načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, gradonačelnici gradova Malog Lošinja i Kastva Ana Kučić i Matej Mostarac te direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa.

“Sigurnost počinje sa svakim pojedincem i svim navedenim čimbenicima u okvirima njihovih zakonskih ovlasti, koji zajedno s policijom čine ono što Hrvatska, odnosno naša Primorsko-goranska županija jest – jedno od najsigurnijih i najpoželjnijih odredišta za sve brojnije turiste“ izjavio je između ostaloga Hari Brnad, načelnik Policijske uprave. Istaknuo je pri tome kako MUP dugi niz godina kroz jedinstveni projekt TURS daje značajan doprinos povoljnom stanju sigurnosti, ne samo provođenjem aktivnosti iz svoje nadležnosti već i u kontinuiranoj suradnji s ostalim čimbenicima.

Naime, sva dosadašnja iskustva pokazuju da se najbolji sinergijski rezultati s aspekta sigurnosti postižu u suradnji i uključivanjem drugih čimbenika u proces ostvarenja sigurnosti, prvenstveno jedinica lokalne samouprave, turističkih zajednica, kao i ostalih dionika koji participiraju u turističkoj sezoni, zaključio je Brnad.

Direktorica Peršić Živadinov u svom obraćanju istaknula je kako „Sigurnost naših gostiju u destinaciji jedan je od prioriteta cjelokupnog županijskog turističkog sektora, zato je zajednička suradnja ključna. Prema posljednjim istraživanjima Hrvatska je ocijenjena kao najsigurnija zemlja na Mediteranu što se tiče kretanja noću, a ta ocjena gostiju je neprocjenjivi dio iskustva putovanja i ključni faktor u održivosti i prosperitetu turističkih destinacija.“ Uz to je između ostalog dodala da ” čimbenik sigurnosti dovodi do niza pozitivnih rezultata u turizmu: od onih ekonomskih, do imidža destinacije i zadovoljstva gostiju”.

S time se složio i direktor HTZ-a Kristjan Staničić ističući… „Osjećaj sigurnosti koji se veže uz Hrvatsku kao turističku destinaciju sigurno je jedan od osnovnih preduvjeta u postizanju odličnih turističkih rezultata. Naš krajnji cilj je da Hrvatska na međunarodnom turističkom tržištu i dalje bude prepoznata kao iznimno sigurno odredište u koje se turisti rado i često vraćaju“, između ostaloga je izdvojio direktor Staničić.

Župan Zlatko Komadina na tom tragu je naglasio kako „jedan od ključnih čimbenika uspjeha i razvoja svake turistički orijentirane zemlje, pa tako i Hrvatske, bez sumnje je sigurnost. Za Primorsko-goransku županiju kao jednu od najrazvijenijih turističkih regija u RH bitan sigurnosni čimbenik je dobro uspostavljen i organiziran sustav civilne zaštite u čijem su sastavu sve službe zadužene za sve oblike sigurnosti naših građana pa tako i turista koji praktički svakodnevno pokazuju svoju učinkovitost” smatra župan.

Uz panele na Konferenciji su održana i izlaganja Davora Solomuna s Policijske akademije,  Romine Alkier i Zrinke Zadel s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, kao i prezentacije Elvire Jakopinec Lacković iz Ravnateljstva policije te Vedrana Kružića, ravnatelja Regionalne razvojne agencije PGŽ-a.

Organizatori Konferencije vjeruju da je ovo početak niza edukativnih i promotivnih aktivnosti u službi turizma, a koje će provoditi na zadovoljstvo građana i turista kako na Kvarneru i u PGŽ-u, tako i u ostalim regijama Hrvatske.
RSS/ Foto: PU primorsko-goranska i TZ Kvarnera