STRUČNJACI SLOŽNI: Za najavu kraja rata na Korejskom poluotoku zaslužan je – Donald Trump

prtsc Youtube
Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i sjevernokorejski vođa Kim Jong-un obećali su jučer da će raditi na denuklearizaciji Korejskog poluotoka i službenom proglašenju kraja Korejskog rata do kraja godine, a za to je, vjeruje se, najzaslužniji američki predsjednik Donald Trump.
On je i objavom na Twitteru pozdravio dogovor dviju Koreja: “KOREJSKI RAT ĆE ZAVRŠITI! SAD i cijeli njegov VELIKI narod treba biti vrlo ponosan na ono što se upravo događa u Koreji!”
BBC prtsc
Stručnjaci za nacionalnu sigurnost, pa čak i južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova, odaju priznanje Trumpu zbog održavanja povijesnog sastanka, piše CBS News a prenosi Index.
Ranije je južnokorejska ministrica vanjskih poslova Kang Kyung-wha za CNN izjavila da je “Trump velikim dijelom zaslužan za dovođenje Kima do pregovora”.
“Smatram da predsjednik zaslužuje priznanje za to što smo stigli ovako daleko. Nijedan predsjednik nije stavio toliki pritisak na Sjevernu Koreju kao Donald Trump i to je dobra stvar”, izjavio je Michael Morell, CBS-ov viši suradnik za pitanja nacionalne sigurnosti. Morell je radio za CIA-ju više od tri desetljeća. Također je izjavio da rezultat sastanka dviju Koreja nije iznenađujuć.
“I Sjeverna i Južna Koreja očajnički žele održavanje susreta Kima i Trumpa, zar ne? Zato su željeli da njihov sastanak bude izvanredno pozitivan”, rekao je Morell.
Izvor: Index