NATO-OV VOJNI ODVJETNIK TVRDI: ‘Operacija saveznika u Siriji nije bila u skladu s međunarodnim pravom’

prtsc Youtube/CBS Evening News

 Jedan od NATO-vih vojnih odvjetnika doveo je u pitanje zakonsku opravdanost operacije američkih, britanskih i francuskih snaga u Siriji, gdje su raketirani ciljevi za koje se sumnjalo da su postrojenja za proizvodnju kemijskog oružja. Tvrdi kako ova akcija nije bila u temeljena na prihvaćenom međunarodnom pravu nadovezujući se tako na još neke stručnjake koji su javno kritizirali zakonsku osnovanost napada. Međutim, ovo je prvi put da kritika dolazi od vojnog službenika unutar samog saveza.

Riječ je o pukovniku Krisu van der Meiju, nizozemskom odvjetniku koji radi u NATO-vom združenom centru za kibernetičku obranu u Estoniji, a dio je tima koji proučava kako se međunarodno pravo primjenjuje u uvjetima modernih cyber sukoba. Ranije je radio kao pravni savjetnika za 1. njemačko-nizozemski korpus koji je dio NATO-vih snaga za brzo djelovanje.

Van der Meij je, kako prenosi Sydney Morning Herald,  izjavio kako ni on ni njegovi kolege centru nisu prihvatili princip tzv. humanitarne intervencije kao razlog agresivnog djelovanja protiv druge zemlje. Britanska je vlada na sam dan napada objavila sažetak pravnog stajališta o  opravdanosti vojne akcije u Siriji.

A. R. K.