Stručnjaci komentirali propust policajaca zaduženih za sigurnost Dinka Cvitna kojima su ukradeni pištolji

Nakon što je dvojici policijskih službenika Uprave za posebne poslove sigurnosti MUP-a koji štite bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana lopov ukrao oružje i službene značke što su ih ostavili u apartmanu dok su otišli u dućan po hranu, ne stišavaju se komentari stručnjaka.

Cvitan je još od ljeta 2016. godine jedna od najštićenijih osoba u zemlji zbog sigurnosne procjene kojom je utvrđeno da mu je život ugrožen. Uz njega su stalno najmanje dvojica policijskih službenika. Prije nekoliko dana, iskoristivši trenutak njihove nepažnje, lopov im je ukrao službeno oružje. Naknadno je oružje ipak pronađeno, a policajci su ipak, zbog učinjenog propusta suspendirani.

MUP za sada ne želi komentirati ovaj sluaj, no brojne su reakcije stručnjaka.

“Ovo je jako veliki propust. Radi se o vatrenom oružju. Možemo govoriti čak i o nedostatku sigurnosne kulture, nedostatku kulture rukovanja oružjem. Možemo li uzroke tražiti u obuci ili osobno propustu pojedinca, teško je u ovom trenutku procijeniti”, rekao je za Novu TV Kristian Družeta, stručnjak za zaštitu VIP i štićenih osoba.

Opravdanje za bivše kolege Družeta teško pronalazi. “Ne bi si smjeli dopustiti da budu opušteni. Međutim, normalno je da se u periodima odmora mogu opustiti, ali treba voditi računa o tome da budu u svakom trenutku spremni za reagiranje u slučaju potrebe”, dodaje Družeta. Cijelu Družetinu izjavu pogledajte OVDJE.

Bivši policajac, kriminalist i stručnjak za sigurnost Mate Laušić za Direktno je također komentirao ovaj slučaj. Postavio je prije svega pitanje iz koje uprave dolaze ovi policijski službenici.

“Osobno bih postupio i rezonirao ovako; ako sam u timu koja štiti određenu osobu, mi smo završili sa svojom smjenom, a dvojica naših kolega je na neposrednoj zadaći, mi smo i dalje u pripremi u slučaju da nas oni pozovu jer trebaju pojačanje. U takvoj situaciji mi moramo biti spremni odmah ‘uskočiti’ jer su pripadnici tima stalno u neposrednoj vezi. Kako bi to mogli efikasno i brzo učiniti moramo imati oružje uz sebe, što nije slučaj ako ćemo prvo ići u hotel ili u policijsku postaju po njega”, otkriva razloge svog potencijalnog postupanja Laušić.

“U žargonu to zovemo ‘žuto’, ‘crveno’ i  ‘zeleno’. ‘Crveno’ znači da ste u zadaći neposrednog tjelesnog osiguranja, ‘žuto’ je kad ste u pripremi, a ‘zeleno’ kada ste na odmoru. No stvar je u tome da kada ste na odmoru u svakom trenutku možete bi stavljeni u stanje ‘žutog’, a iz njega  možete prijeći u stanje ‘crvenog’ primjerice, zove kolega da je gužva gdje prolaze i da im treba pojačanje”, opisuje Laušić moguće i realne situacije.

Cijelu izjavu Mate Laušića pročitajte OVDJE.

RSS