FINA GS u obruču korupcije

FINA GS u obruču korupcije

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Rijeci podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1990., 1976., 1980.) zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

Optužnicom se I. i II. okr. terete da su se zajedno i dogovorno, u razdoblju od 1. srpnja 2022. do 23. veljače 2023. u Puli i Zagrebu, nakon što je II. okr. direktor jednog trgovačkog društva ponudio zastupniku drugog društva posao pružanja usluga preventivnih obilazaka bankomata na području Istre u ime i za račun FINA Gotovinski servisi d.o.o. (FINA GS), u vezi čega mu je osigurao kontakt s I. okr. direktorom Odjela tehničke zaštite u FINA GS-u, a koji posao je to drugo društvo tijekom srpnja i kolovoza 2022. godine na temelju ugovora o suradnji i obavljalo za FINA GS, od zastupnika tog društva zatražili nagradu za dobivanje tog posla, kao i za buduću poslovnu suradnju s FINA GS-om u poslovima dodatnog osiguranja, posebno vezano za prijevoz novca posebnim vozilima na području Istre. Naime, tražili su da za nagradu plati račun za tobožnju uslugu cateringa u iznosu od 4.140,95 eura, kojeg mu je prethodno treće društvo ispostavilo putem elektroničke pošte, a u korist II. okr., no ovaj nije pristao na plaćanje.

Prethodno je početkom rujna 2022. godine u tu svrhu II. okr. od III. okr. odgovorne osobe u jednom trgovačkom društvu zatražio da u ime svog društva izda fiktivni račun na navedeni iznos za uslugu pripreme hrane te ga ispostavi društvu koje je surađivalo s FINA GS-om, što je III. okr. i učinio. Potom je račun evidentirao u Knjizi izlaznih faktura, iako je bio svjestan da fakturirana usluga nije naručena niti pružena, priopćeno je iz USKOK-a.

 

DBO/ Foto: Ilustracija/ Svijet sigurnosti