Grupa prevaranata glumila je poduzetnike, izvlačila novac iz firmi i varala državu na PDV-u. Šteta je veća od 12 milijuna kuna

prtsc

Telegram je objavio detalje policijske akcije u kojoj je raskrinkana skupina čiji su članovi nezakonit izbvlačeći novca iz više tvrtki zaradili gotovo 10 milijuna kuna, dok su utajom poreza državni proračun oštetili za nešto manje od 2,4 milijuna kuna neplaćenog PDV-a.

Još 2015. godine udružili su se i osnovali tvrtke koje su služile kao paravan za ovu seriju prevara. Naime, firme su samo ispostavljale fakture za poslove i usluge koji uopće nisu obavljeni, što je šefovima kriminalnog lanca služilo da izvlače novac iz tvrtki, te pravdanjem pretporeza umanjuju obveze prema Državnom proračunu. Firme su imali u Zadru, Vinkovcima i Zagrebu, a lažni računi odnosili su se na raznu robu, kao i intelektualne usluge. Međutim, sve je bio običan paravan koji se odvijao iza tog poslovanja.

Policijski istražitelji zajedno s Uredom za sprječavanje pranja novca utvrdio je kako firme preko kojih je novac izvlačen nisu radile baš ništa. Nisu imale ni zaposlenih ni poslovnih prostora, već su samo preko njih odvijale novčane transakcije.

U operaciji što je finalizirana u četvrtak uhićenjem petorice osumnjičenih sudjelovali su inspektori iz Policijske uprave zadarske, te njihovi kolege iz PU zagrebačke i PU vukovarsko-srijemske. Sve je koordiniralo Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru. Utvrdili su da je najveći dio novca završio u rukama osumnjičenog 43-godišnjaka koji si je zadržao gotovo pet milijuna kuna. Zajedno s 47-godišnjim kompanjonom izvukao je još 800 tisuća kuna putem lažnih računa.

Kako je potvrđeno na izvanrednoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi zadarskoj blokade računa na kojima je novac završio su u tijeku, te bi sva ilegalna zarada trebala biti zamrznuta. Ni danas službeno nisu potvrđena imena osumnjičenih, no doznaje se da su neki od njih svojevremeno radili u policiji, te u zaštitarskim tvrtkama.

izvor: Telegram.hr