Zbog fekalija u Jadranskom moru prijete zaraze. Stručnjak tvrdi da rješenja postoje

Evo koje je mjesto zauzela Hrvatska
prtsc Rantaplan/Youtube

U posljednje vrijeme objavljeno je niz vijesti o fekalnim zagađenjima Jadrana. U prvoj polovici srpnja ove godine pisalo se o izlijevanju otpadnih voda dubrovačkom i kaštelanskom akvatoriju, te ispuštanju fekalija u more iz usidranog borda nedaleko Bola na Braču.

Morski.hr pisao je kako je inspekcija za zaštitu okoliša naložila Gradu Dubrovniku postavljanje oznake zabrane kupanja na plaži u Koločepu. Razlog – opet fekalije.

U moru ih je sve više, a to bi se moglo riješiti donošenjem adekvatnih propisa, ističe Žarko Koboević, pročelnik Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, čovjek u čijem je znanstvenom interesu baš ova tema, piše Index.

“Naša strana Jadrana danas je zagađenija proporcionalno koliko je povećan broj brodica i jahti. Pritom govorim samo o onečišćenju najužeg morskog pojasa, uz same plaže, gradove, a ne o otvorenom dijelu mora. I govorim o onečišćenju s plovila, ne s kopna”, objašnjava Koboević. Pitanje je može li se išta više učiniti?

“Možemo kroz legislativu nametnuti isto što i Kalifornija koja je cijelu svoju obalu proglasila ‘no discharge’ zonom što se tiče fekalija. Što to znači u praksi? Jednostavno, ne smije biti ispusta s plovila u more. Kako to riješiti? Kalifornija je uspjela tako što određuje da vi iz svoje male brodice fekalije morate iznijeti u zahod u marinu. Rješenja, dakle, postoje – naglašava Koboević koji problem vidi i u hrvatskim nedorečenim propisima.

“Naš problem nisu luke s međunarodnim prometom, nego manje lučice u malim mjestima gdje nema koncesionara, niti će ga skoro biti, jer se to ne isplati, a država nije uredila da ga mora biti”, objašnjava pročelnik. U koncesioniranim bi lučicama, jasno, bio riješen način na koji se brodovi oslobađaju fekalija i on se sigurno ne bi svodio na ispuštanje u more.

Više savjeta uglednog stručnjaka kojima bi se bolje zaštitio Jadran pročitajte OVDJE.

RSS