Božinović u velikom intervjuu otkrio koliko je RH ove godine uhitila krijumčara ljudi

Božinović i schengen 2023

U godini ulaska u šengenski prostor hrvatska policija srušila je rekord uhitivši preko 1850 krijumčara ljudima, kazao je u razgovoru za Hinu potpredsjednik vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Hrvatski građani, ali i strani turisti, kaže, blagodati hrvatskog članstva u zajedničkom europskom prostoru bez granica najbolje su mogli osjetiti tijekom uskrsnih blagdana i turističke sezone u ljetnim mjesecima.

Ranijih su godina, komentira, u to vrijeme gužve i nepregledne kolone bili uobičajeni kadrovi s graničnih prijelaza, a od ove su godine otišli u povijest. Na pitanje je li ponovno očekivao gužve na granici sa Slovenijom, koja je zbog globalne sigurnosne situacije uvela privremene granične kontrole, Božinović odgovara da se ništa nije značajno promijenilo u odnosu na ranije mjesece.

“Nismo očekivali otežanu protočnost, odnosno vraćanje gužvi i takva procjena se potvrdila unatoč patetičnim širiteljima pesimizma koji su u jednom trenutku zagušili javni prostor zaključcima o propasti Schengena. Kao više-manje sve njihove analize, i ovu je demantirala stvarnost pa gužvi i čekanja na granici u predbožićne dane nije bilo.”

Schengen još jači s Bugarskom i Rumunjskom

Božinović uvjerava da Schengen ide dalje i bit će još jači s Bugarskom i Rumunjskom koje su nakon dugog čekanja, jučerašnjom odlukom Vijeća EU, “napravile značajan korak” ukidanjem kontrola na zračnim i morskim granicama od ožujka 2024.

Hrvatska je, podsjeća, cijelo vrijeme zagovarala njihov ulazak i nastavit će aktivno djelovati u raspravama o datumu ukidanja provjera i na unutarnjim kopnenim granicama. No, pristupanje Hrvatske u šengenski prostor donijelo je promjene i u radu policije koja se, po Božinovićevim riječima, više nego uspješno nosi sa svim izazovima.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

RSS