Što se zaključilo na Savjetu za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija?

Krstičević predstavio prvi nacrt strategije
MORH

U utorak,  26. lipnja 2017. godine održana je redovita sjednica Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija pod predsjedanjem potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Damira Krstičevića. 

Uz stalne članove Savjeta sjednici su nazočili i ministar unutarnjih poslova, Glavni ravnatelj Policije, te ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Na sjednici su razmatrani podaci o stanju sigurnosti u RH koje je ocijenjeno stabilnim, te su elaborirane sve organizacijske i koordinacijske aktivnosti koje nadležna tijela usmjeravaju na uspješno osiguranje stanja sigurnosti tijekom turističke sezone.

Također je dogovoreno da će se nakon aktivnosti vezanih za turističku sezonu izvršiti detaljna analiza poduzetog te isto iskoristiti kao iskustvo za poboljšanje budućih aktivnosti, sukladno nadležnostima pojedinih institucija.

Savjet za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija tijelo je koje operativno usklađuje rad agencija i drugih tijela sigurnosno-obavještajnog sustava, a na temelju odluka Vijeća za nacionalnu sigurnost i drugih usmjeravajućih odluka i akata. Savjet dakle provodi odluke VNS-a, daje prijedloge VNS-u te sam poduzima mjere za učinkovitost i unapređivanje rada sigurnosno-obavještajnih agencija. Savjet donosi mišljenje o sigurnosno-obavještajnoj suradnji s odgovarajućim službama i tijelima u inozemstvu.

Savjet čine član Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost, kao predsjednik Savjeta, savjetnik Predsjednika RH za nacionalnu sigurnost, predstojnik UVNS-a i ravnatelji sigurnosno-obavještajnih agencija.

Na sjednicama Savjeta po potrebi mogu sudjelovati i druge osobe iz pravosudnih, policijskih, inspekcijskih, nadzornih i drugih tijela i institucija.

DBO