STIŽU NOVE KAZNE: Za prijevaru s neispravnom hranom oduzimat će se cijela zarada

prtsc Youtube

Tržište Europske unije često potresaju afere s hranom, a iz krugova domaćih prodavača i potrošača može se čuti kritika da je Hrvatska ulazak u članstvo EU platila time što je postala veliko skladište njezinih viškova, loše hrane, sumnjivog zamrznutog i više puta zamrzavanog mesa, jabuka iz Poljske što su godinama ležale u hladnjačama…

Na dugoj strani imamo domaću, kvalitetnu zdravu hranu, no ona gubi utrku u odnosu prema niskim cijenama uvozne robe. Europska komisija (EK) odlučila je radikalnijim mjerama stati nepravilnostima s hranom na kraj, ali i prekršiteljima, pa od svih zemalja članica traži da novu uredbu o službenim kontrolama o tome unesu u svoje zakone. Hrvatska zbog toga priprema novi Zakon o službenim kontrolama. Najavljuju se oštrije, brojnije kontrole i daleko veće sankcije za prekršitelje, javlja Glas Slavonije.

U Ministarstvu poljoprivrede ističu kako je svrha napraviti cjelokupni, racionalizirani zakonodavni okvir.

– Primijenila bi se sva pravila na službene kontrole koja su inače regulirana na drugim područjima, s drugim propisima, uredbama, tj. zakonima. Stvara se jedan cjeloviti, integrirani zakonodavni okvir za službene kontrole radi osiguranja visoke razine zaštite zdravlja ljudi, bilja i životinja te njihove dobrobiti u cijelom poljoprivredno-prehrambenom lancu – ističu u Ministarstvu.

Novost će biti visina sankcija pri kršenju uredbe kod prijevarnih radnji. Države članice moći će odlučiti između dva modela.

– Jedan model je da visina kazne bude u visini ostvarene dobiti tom prijevarnom radnjom, a drugi je da se uzme postotak dobiti subjekta. Mi ćemo u našem zakonu o službenim kontrolama odrediti koji model i koja visina sankcija će se primijeniti na prijevarne radnje. One, osim što izravno mogu ugroziti zdravlje potrošača, dovode u zabludu – vezano za sastav proizvoda, svojstva, identitet, podrijetlo, sljedivost, bilo koju od tih komponenti. Novim kaznama te sankcije moraju biti odvraćajuće za one koji se koriste tim prijevarnim radnjama da bi ostvarili svoj ekstraprofit. To je cijeli niz, od identiteta proizvoda koji zapravo nije taj koji se deklarira, od sastava, svojstva, sljedivosti, što može biti vrlo veliki rizik za zdravlje ljudi ako ne postoji sljedivost i podrijetlo proizvoda, odnosno sirovina koje ulaze u sastav tog proizvoda – kaže pomoćnica ministrice poljoprivrede Tatjana Karačić.

Sve detalje o uvođenju nove uredbe pročitajte OVDJE.

RSS