BOŽINOVIĆ O SERIJI TRAGIČNIH NESREĆA: ‘Policija je angažirana na sigurnosti prometa, no to je puno širi fenomen’

dr.sc. Davor Božinović

Ministar Davor Božinović izjavio je u utorak da je policija itekako angažirana glede sigurnosti u prometu, no to je puno širi fenomen. Tim je riječima komentirao stanje sigurnosti u prometu u kontekstu nekoliko teških nesreća sa smrtnim posljedicama proteklog vikenda, a napose jučerašnju kod Vinkovaca.

Prema izvješću MUP-a policijski službenici su prošlog vikenda od 1. do 3. studenoga, u nadzoru cestovnog prometa u cijeloj Hrvatskoj utvrdili ukupno 3.491 prekršaj, a u razdoblju od 30. listopada do 3. studenoga na hrvatskim prometnicama dogodilo se osam prometnih nesreća u kojima je poginulo 12 osoba. Osim toga jučer prijepodne u sudaru dva automobila na cesti Ostrovo-Tordinci, kod Vinkovaca poginulo je dvogodišnje dijete, dok su četiri osobe ozlijeđene, među njima i petogodišnja djevojčica, piše Glas Istre.

 

“Hrvatska policija itekako je angažirana kada je u pitanju sigurnost prometa na cestama, provode se stalno akcije nadzora prometa, (…), međutim, promet je puno širi fenomen nego usko fokusirana problematika s kojom bi se trebala baviti policija“, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Božinović u Vukovaru.

 

“Vidjeli ste po strukturi prometnih nesreća da su to mahom mladi ljudi, bilo ih je i bez prava na upravljanje osobnim vozilima, bez dozvola, dakle to su sve ponašanja i problemi na koje policija može djelovati samo represivno”, rekao je ministar Božinović.

Podsjetio  je da je od 1. kolovoza na snazi dopunjeni Zakon o sigurnosti na cestama koji je donio rezultate pa je u 2019. godini ipak 12 posto manje smrtno stradalih nego godinu ranije, a manje je i prometnih nesreća.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

RSS