RADMAN: ‘Želimo europsku budućnost susjeda. To jamči i našu sigurnost’

prtsc Youtube

Jugoistok Europe je jedan od prioriteta našeg predsjedanja EU u prvoj polovici 2020. jer te zemlje zaslužuju europsku budućnost i Hrvatska im mora pružiti ruku.

Hrvatska je od 1. siječnja neutralna u smislu samog predsjedanja, što znači da je odgovorna za sve zemlje članice i da mora slušati što te zemlje članice govore, mora voditi politiku konsenzusa. A jugoistok Europe jest jedan od prioriteta, kazao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, ističući da je to “europska tema”.

Grlić Radman i premijer Andrej Plenković imali su u ponedjeljak u Zagrebu radni sastanak s veleposlanicima i stalnim predstavnicima Hrvatske u okviru aktivnosti u državama članicama EU-a tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

– Pa to je naše neposredno susjedstvo. Sve te zemlje zaslužuju i europsku budućnost i moramo pružiti ruku našim susjedima, a podržavanje tog dijela Europe jamči i našu sigurnost, odgovorio je ministar na izjavu predsjedničkog kandidata Miroslava Škore koji smatra da nije dobro tijekom predsjedanja Unijom stavljati u fokus zapadni Balkan.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

RSS