Možemo li spasiti 3.500 života? Pročitajte ova pravila o sigurnosti u prometu #3500

Svijetsigurnosti.com

Cestovna sigurnost je globalni izazov i prioritet. Poznate osobe iz svijeta sporta, glazbe i filma stoga podržavaju kampanju Svjetske automobilističke organizacije FIA-e #3500 života koja se uz podršku HAK-a provodi i u Hrvatskoj.

Cilj kampanje Svjetske automobilističke organizacije (FIA) je borba protiv prometnih nesreća koje svakog dana u svijetu uzrokuju 3.500 smrtnih stradavanja, odnosno 1,25 milijuna godišnje. Posebno su ugroženi mladi ljudi jer su prometne nesreće prvi uzrok smrtnog stradavanja osoba starih od 15 do 29 godina.

Hrvatski autoklub podržava i dijeli nastojanja FIA-e te poziva hrvatske vozače na veću osviještenost na cesti.

FIA za potrebe kampanje koristi prisutnost 15 posebnih svjedočanstava ambasadora iz svijeta sporta, filma i glazbe, a svako osobno svjedočanstvo na posteru odražava poruku jednog od zlatnih pravila sigurnosti. U Hrvatskoj se tijekom ožujka 2019. koriste četiri ambasadora kampanje, potvrđeno je iz HAK-a.

Tako pjevač, tekstopisac i producent Pharrell Williams s porukom „ne šaljite sms poruke dok vozite“ poručuje kako popuštanje koncentracije od samo jedne sekunde može izazvati nesreću sa smrtnim posljedicama. Vozači koji koriste mobitel tijekom vožnje imaju četiri puta veću šansu izazvati nesreću. Zato držite obje ruke na volanu i fokusirajte se na cestu.

Glumica, producentica i ambasadorica dobre volje Razvojnog programa UN-a Michelle Yeoh s porukom „koristite dječju autosjedalicu“ upozorava na nevjerojatno velik broj roditelja koji dozvoljavaju svojoj djeci putovanje u vozilu bez korištenja autosjedalice ili sigurnosnog pojasa i time im ugrožava sigurnost i živote. Dječje autosjedalice mogu do 70 posto umanjiti opasnost od smrtnog stradavanja djece u prometnoj nesreći. Zato koristite dječju autosjedalicu i sigurnosni pojas te birajte autosjedalicu prema visini ili težini djeteta.

Svjetski prvak u FIA Formuli 1 za 2016. Nico Rosberg s porukom „ako pijete-ne vozite“ podsjeća da i najmanja količina alkohola povećava rizik od sudjelovanja u prometnoj nesreći sa smrtnim posljedicama. Procjenjuje se da je alkohol povezan s trećinom svih prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama u svijetu. Da biste bili sigurni, koristite taksi ili javni prijevoz ili potražite prijatelje koji nisu konzumirali alkohol.

Olimpijski i svjetski prvak na 4×100 m i svjetski prvak na 100 m Yohan Blake s porukom „poštuj ograničenje brzine“ upozorava da je brzina jedan od glavnih uzroka prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama. Smanjenje prosječne brzine od samo pet posto može za 30 posto smanjiti broj prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama. Zato usporite u zonama visokog rizika i okolici škola te održavajte sigurnosni razmak od ostalih sudionika u prometu.

Kampanja #3500 života naglašava Zlatna pravila koja mogu spasiti živote. Ona glase:

 1. Usporite, djeca su u prometu!
 2. Poštujte ograničenja brzine!
 3. Koristite autosjedalicu!
 4. Provjeravajte svoje gume!
 5. Vežite se!
 6. Dok vozite ne koristite mobitel!
 7. Ako pijete, ne vozite!
 8. Budite pažljivi!
 9. Budite osvijetljeni!
 10. Obavezna kaciga!
 11. Ne vozite umorni!
 12. Provjerite svoj vid!

Dakle, svatko može doprinijeti kako bi ceste bile sigurnije za sve sudionike prometa. U sklopu kampanje moguće je potpisati Manifest za globalnu cestovnu sigurnost koji poziva sve države da im cestovna sigurnost bude jedan od prioriteta. Manifest se odnosi na bolju cestovnu sigurnost, sigurnija vozila, efikasnije propise, smanjenje brzine, borbu protiv korištenja alkohola u vožnji, unaprjeđenje prikupljanja podataka o nesrećama, uspostavljanje globalnog UN fonda za sigurnije ceste, podršku privatnog sektora te bolju koordinaciju aktera. Više informacija o kampanji te potpisivanje Manifesta dostupno je ovdje: https://www.fia.com/3500lives.

izvor: HAK