Zagrebačka mreža od 468 kamera podiže prometnu kulturu

U Zagrebu je trenutno na 156 lokacija postavljeno 468 kamera i u nadležnosti su Prometnog redarstva Grada Zagreba, ovlaštenog samo sankcionirati nepropisno parkirana i zaustavljena vozila, izdavati naloge za premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila te upravljati prometom. Kamere se, naravno, koriste i u slučaju rekonstrukcije prometnih nesreća te razotkrivanja različitih prekršaja i kaznenih djela.

Tijekom 2018. godine Prometno redarstvo sankcioniralo je temeljem videonadzora, naloga za premještanje vozila paukom i redara na terenu ukupno 101.638 nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila.

Samo temeljem videonadzora lani su izdali 48.550 obavijesti o počinjenom prekršaju, od čega je njih 33.216 naplaćeno nakon poslane obavijesti, a protiv ostalih počinitelja vodi se daljnji prekršajni postupak.

Dodaju da su od toga uprihodili 5,78 milijuna kuna te da su kamere najčešće zabilježile parkiranje vozila na nogostupu, parkiranje na obilježenom pješačkom prijelazu ili udaljenosti manjoj od pet metara od pješačkog prijelaza te ugrožavanje

Iz PUZ-a pak navode da na području Zagreba raspolažu s 15 kućišta za fiksne kamere, na kojima se izmjenično koristi sedam uređaja za mjerenje brzine.

Tijekom 2018. godine, uz uporabu vlastitih uređaja za mjerenje brzine kretanja, utvrdili su 71.974 prekršaja nepropisne brzine vozila. To pak čini 44 posto od ukupno počinjenih svih prometnih prekršaja (164.106) na području Grada Zagreba u prošloj godini.

Izvor: Tportal/ Autor: Vedran Brkulj