SOA po šesti put objavila Javno izvješće, ovaj put za 2019. godinu

Sjeverna Koreja hakirala južnokorejski nuklearni think tank
Pexels

Javno izvješće sadrži podatke o radu SOA-e u 2019. godini, kao pregled trenutačnog stanja sigurnosti u Republici Hrvatskoj i okruženju.

„Slično kao i javnozdravstveni sustav u slučaju virusa, SOA se bavi izazovima čiji akteri nastoje ostati nevidljivi, ali su njihove posljedice vidljive i opasne po našu nacionalnu sigurnost. Stoga je naš posao preventivno djelovati prema takvim izazovima te pouzdanim podacima izvješćivati  nadležna tijela o njima i njihovim posljedicama.

Ovogodišnje javno izvješće posebno smo posvetili dvama dugoročnim trendovima u sigurnosno-obavještajnoj zajednici. Prvi je sve značajnija međunarodna suradnja europskih sigurnosnih i obavještajnih agencija, dok je drugi sve veće pomicanje sigurnosno-obavještajnog rada u kibernetičku sferu“, uvodno piše Ravnatelj SOA-e Daniel Markić.

Ovogodišnje izvješće osobito je posvećeno dvama trendovima: sve većem značaju međunarodne sigurnosno-obavještajne suradnje u zaštiti zajedničke europske sigurnosti te jačanju uloge SOA-e u zaštiti hrvatskog nacionalnog kibernetičkog prostora.

SOA danas, nakon uspostave Centra za kibernetičke tehnologije, putem mreže senzora na dnevnoj bazi registrira nekoliko stotina tisuća sigurnosno indikativnih događaja, koji se rješavaju procesom trijaže u suradnji s više nacionalnih tijela koja imaju različite funkcionalne ili sektorske nadležnosti.

Tako je tijekom 2019. godine detektirano i zaustavljeno pet sofisticiranih državno sponzoriranih kibernetičkih APT napada, među kojima su bili i napadi na ministarstva vanjskih i europskih poslova te obrane.

Trend učestalih kibernetičkih APT napada na Republiku Hrvatsku u 2020. godini je još intenzivniji, a dodatno je pojačan različitim načinima iskorištavanja pandemije COVID-19 za provedbu kibernetičkih napada.

Kao i prošlih godina i dalje se bilježi uzlazni trend različitih kibernetičkih aktivnosti koje se svrstavaju u područje kibernetičkog kriminala. Pri tome je i globalni trend korištenja složenih taktika i tehnika APT napada za kibernetičke napade na poslovne sustave strateških i velikih kompanija stigao u Republiku Hrvatsku kroz kibernetički napad na naftnu kompaniju INA-u.

Stoga je SOA-in Centar za kibernetičke tehnologije i projekt zaštite nacionalnog kibernetičkog prostora, iako primarno orijentiran na državni i javni sektor, otvoren i za druge sektore, ističe se u dokumentu.

Dokument se nalazi ovdje.

 

PO / Foto: Pexels