Hrvatska i izraelska obrambena industrija za istim stolom

MORH

“Hrvatska obrambena industrija brend je svjetskog značaja i referenca za cjelokupno gospodarstvo. Potpisivanje sporazuma HGK i Udruženja proizvođača Države Izrael pridonosi započetom dijalogu i ulaganju u naše proizvođače – svjetske prvake obrambene industrije – koji zapošljavaju 3000 osoba, a lani su dosegnuli vrijednost od 224 milijuna eura”, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović povodom skupa Poslovni susreti hrvatskih i izraelskih tvrtki – obrambena industrija, na kojemu je održano 119 poslovnih razgovora između 53 hrvatske i 15 izraelskih tvrtki iz područja obrambenih tehnologija i prateće industrije.

Sporazum o suradnji HGK i Udruženja proizvođača Države Izraela o zajedničkoj trgovinskoj, tehničkoj i gospodarskoj suradnji potpisali su predsjednik HGK Luka Burilović i opunomoćenik predsjednika Udruženja proizvođača Države Izrael i generalni direktor Izraelskog izvoznog instituta Gadi Ariely.

“Status provjerenih dobavljača naše su tvrtke postigle kroz kontinuiran razvoj vlastitih proizvoda još od razdoblja Domovinskog rata, zadržavajući najviše standarde kvalitete plasmanom proizvoda kroz specijalizirane sajmove i suradnju s vanjskim gospodarskim partnerima, gdje su uz potporu HGK do sada postizali izniman uspjeh, surađujući s Ministarstvom obrane RH u tom procesu”, rekao je Burilović.

“Suradnju izraelskih i hrvatskih tvrtki obrambene industrije moguće je još i više unaprijediti, a razvoj ovoga sektora može pridonijeti uklanjanju prepreka i omogućavanju najboljih uvjeta za poslovanje”, istaknuo je ministar obrane Države Izrael Avigdor Lieberman, dodajući da hrvatska obrambena industrija ima izvrsnu reputaciju, kao i izraelska, a suradnja se može unaprijediti zajedničkim ulaskom na nova tržišta te proširivanjem postojećih. “Sve naše nove tvrtke visokih tehnologija koriste rezultate istraživanja koja su postignuta u vojnim djelatnostima i industriji, a od ovoga skupa očekujemo značajne rezultate”, kazao je Lieberman.

“Dolazak ministra obrane Države Izraela u RH važan je za Hrvatsku. Očekujemo da je ovo početak dobre međusobne suradnje koja će se nastaviti i u sljedećim godinama”, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, zahvalivši HGK na organizaciji ovog susreta od važnosti za hrvatsko gospodarstvo i državu u cjelini.

“Hrvatska obrambena industrija začeta je u vrijeme agresije na RH i embarga, kad je proizvodnja vojne opreme bila nužna za obranu domovine, a danas predstavlja jedan od značajnijih čimbenika u ukupnom razvoju RH. Hrvatski je vojnik u potpunosti opremljen hrvatskom vojnom opremom koja zadovoljava visoke međunarodne standarde, a po kvaliteti je među vodećim u svijetu i ostvaruje značajne izvozne rezultate”, istaknuo je Krstičević te dodao da Hrvatska i Izrael imaju brojne dodirne točke i jedna drugoj mogu prenijeti iskustva i znanja, a suradnju unaprijediti kroz brojne projekte i ulaganja u istraživanje i razvoj.

Predsjednik Uprave Agencije Alan d. o. o. Ivica Nekić predstavio je izraelskim tvrtkama hrvatsku obrambenu industriju, vojnu opremu i proizvode tvrtki HS-produkt, Dok-Ing, Đuro Đaković, Šestan-Busch i vojne brodove hrvatskih brodogradilišta, kao i djelatnost Agencije Alan. “Hrvatska vojna oprema visoke je kvalitete, zadovoljava sve međunarodne standarde, a testirana je i na Bliskom istoku u najtežim uvjetima i predstavlja konkurentan proizvod s konkurentnim cijenama.”, kazao je Nekić.

Ravnatelj Međunarodnog obrambenog direktorata Ministarstva obrane Izraela (SIBAT) Mishel Ben Baruch predstavio je izraelsku obrambenu industriju, istaknuvši želju da se pojača i unaprijedi suradnja između dviju država. “U Izraelu se 700 malih i srednjih tvrtki bavi raznim područjima visokih te informacijskih tehnologija. Glavni nam je cilj i jedan od prioriteta povećati investicije u Hrvatskoj te prenijeti tehnologiju i znanje, pri čemu je od posebnog značaja suradnja industrija dviju zemalja. Duh, volja, upornost, stručni ljudi, tehnologija i prijatelji u svijetu održali su Izrael, a Hrvatska je jedan od prijatelja Izraela”, istaknuo je Ben Baruch.

Izvor:HGK