SMRT NA RIBNJAKU: POLICIJA UPOZORAVA DA NEKORIŠTENJE POJASA VODI U POGIBELJ

MUP RH

Nekorištenje sigurnosnog pojasa tijekom vožnje  u vidu smanjenja vjerojatnosti nastanka ozbiljnih ozljeda  ili smrtnih posljedica ,  upozorila je danas  zagrebačka policija nakon što je kasno sinoć na Ribnjaku  poginuo 57-godišnji vozač koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom.

Policija ponovno poziva  sve vozače i putnike u vozilu u kojem postoji ugrađen sigurnosni pojas da ga obavezno koriste. Naime, nekorištenje sigurnosnog pojasa jedan je od prekršaja „četiri  glavne ubojice u prometu“, uz vožnju pod utjecajem alkohola, nepropisnu i neprilagođenu  brzinu i uporabu mobitela – distrakciju u vožnji.

Prema nekim istraživanjima, korištenje sigurnosnog pojasa vozača  i putnika tijekom vožnje, smanjuje vjerojatnost smrtnih posljedica za oko 45 posto, a rizik ozbiljnih i kritičnih ozljeda za 50-ak posto.

Policija još jednom ukazuje na problem koji dovodi do najtežih stradavanja, a to je nekorištenje sigurnosnih pojaseva, pogotovo na stražnjim sjedalima automobila. Nevjerojatan je izostanak percepcije o veličini ovog problema kada je stradavanje u pitanju, jer sudionici  u prometu nisu svjesni da ih nevezanje, lakoćom pretvara u žrtvu. Izuzetno su česta izlijetanja osoba iz vozila, koje gotovo u pravilu smrtno stradavaju, dok oni koji su bili vezani  budu samo lakše ozlijeđeni.

U sudaru dva Smarta i Peugeota koji se dogodio u četvrtak nešto prije 23 sata, poginuo je 57-godišnji vozač koji nije bio vezan, vozač drugog Smarta je lakše ozlijeđen, a vozač Peugeota nije ozlijeđen, izvijestila je policija koja još utvrđuje okolnosti te nesreće.

DBO