Zagreb hitno treba čuvaonicu za svoje muzeje

Svijetsigurnosti.com

Čak 60 posto muzeja diljem svijeta ima problem s čuvanjem svoje građe, podjednako u razvijenim i nerazvijenim zemljama, a ni Hrvatska nije izuzetak, rečeno je u utorak na otvorenju dvotjednog seminara projekta RE-ORG, kojemu je cilj pokazati kako se, bez obzira na financije i uz malo dobre volje vrijedna kulturna baština može spasiti od propadanja.

“U svijetu postoji oko pedeset tisuća muzeja i gotovo svi imaju problem sa skladištenjem, pa čak i Louvre, situacija je identična na svim kontinentima”, rekao je Gael de Guichen, pomoćnik Generalnog direktora Međunarodnog centra za proučavanje zaštite i restauriranje kulturnog nasljeđa (ICCROM) i jedan od vodećih stručnjaka za očuvanje i zaštitu kulturne baštine.

ICCROM je prije šest godina proveo anonimno istraživanje na temu “Collections in Storage at Risk” te na temelju 1490 odgovora iz 136 zemalja ustvrdio kako je kod njih 40 posto uprava nedovoljno nezainteresirana za problem čuvanja građe, za 50 posto problem je prenatrpanost i manjak adekvatnog namještaja, 20 posto depoa ugroženo je zbog poplava, požara i potresa, a 10 posto ih je kao glavni problem navelo krađu.

De Guichen kaže kako promjene počinju analizom zbirki, ne bi li se točno znalo koliko je mjesta potrebno, a potom se radi reorganizacija čuvaonica što ne košta gotovo ništa.

“U muzejima je najčešće izloženo samo 10 posto građe, dok se 90 posto memorije i baštine nalazi pod našim nogama”, rekao je de Guichen. “Mi smo skrbnici baštine, naše je poslanje pokušati sačuvati poruke iz prošlosti i memoriju te ih proslijediti dalje, a to se ne može napraviti ako nemate dobre depoe”, istaknuo je.

Seminar je u Etnografskom muzeju okupio dvadesetak polaznika iz Hrvatske i susjednih zemalja. Osim Arheološkog muzeja u Zagrebu, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Hrvatskog povijesnog muzeja i Etnografskog muzeja, tu su i predstavnici Dubrovačkih muzeja, Muzeja Grada Splita, Arheološkog muzeja Istre, Gradskog muzeja Karlovac, Muzeja Hrvatskog zagorja.

“Tema seminara u ovom je trenutku važna u čitavom svijetu i to nije hrvatska specifičnost, a u Zagrebu je problem što se većina muzeja nalazi u adaptiranim objektima kojima prvotna namjena nije bila muzejska”, rekao je Veljko Mihalić, voditelj Odsjeka za muzejsku, likovnu i knjižničnu djelatnost zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.

“Muzeji se suočavaju s problemima čuvanja građe, neki pucaju po šavovima i Grad im pokušava pomoći, no očito postoji potreba da se hitno pronađe veći prostor i organizira čuvaonica za njihovu građu”, naglasio je Mihalić, dodavši da se upravo razgovara o jednom prostoru na Žitnjaku koji bi poslužio u tu svrhu.

Izvor: Nacional/HINA