BIG DATA 2017: OTVORENA MUP-ova KONFERENCIJA “VELIKI SKUPOVI PODATAKA U PROVEDBI ZAKONA – OD REAKTIVNOG DO PROAKTIVNOG”

MUP RH

U utorak,  7. studenoga 2017. godine otvorena je međunarodno-znanstveno stručna konferencija “Veliki skupovi podataka u provedbi zakona: od reaktivnog do proaktivnog”  u organizaciji Ministarstva unutarnji poslova na Policijskog akademiji u Zagrebu.

Ministar obrane Damir Krstičević podsjetio je kako smo posljednjih godina svjedoci brzih tehnoloških promjena koje mijenjaju sve segmente društva pa tako i našu sigurnost. “Moramo se pripremati za nove ugroze koje nam prijete – terorizam, masovne migracije, kibernetičko djelovanje, informacijsko ratovanje i hibridno djelovanje. Ova Vlada prepoznala je sve te promjene! Od početka svoga mandata počeli smo se sustavno baviti pitanjem sigurnosti.  Nakon 15 godina donijeli smo novu Strategiju nacionalne sigurnosti kao ishodišni strateški dokument. Izradili smo i Zakon o sustavu domovinske sigurnosti kojim želimo operacionalizirati Strategiju i konstantno razvijamo naše sposobnosti”, istaknuo je ministar Krstičević.

Dodao je kako je upravo ovakva konferencija od velike važnosti za daljnji razvoj i unapređenje hrvatskog sigurnosnog sustava.

“Nužno je proaktivno djelovanje koje će nam omogućiti da u ovom natjecanju s onima koji nam predstavljaju prijetnju i koji žele biti ispred sigurnosnog sustava, budemo brži bolji i spremniji odgovoriti na nove sigurnosne izazove”, zaključuje ministar Krstičević.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (na slici) poručio je kako policija, ali i druge službe sigurnosti danas moraju osim reaktivnog djelovanja na neki događaj prvenstveno djelovati proaktivno. „To znači da se ne čeka prijava kaznenog djela ili nekog događaja, nego se analitičkim metodama predviđa i prevenira kriminalitet i potencijalno opasna društvena ponašanja te se u ranoj fazi detektiraju terorističke prijetnje”, rekao je ministar Božinović.

Međunarodna-znanstvena stručna konferencija “Veliki skupovi podataka u provedbi zakona: od reaktivnog do proaktivnog” održava se 7. i 8. studenoga, a međunarodni stručnjaci pokazat će najnovija programska rješenja u provođenju zakona. Njezino održavanje označava početak sustavnog promišljanja korištenja baza podataka i digitalnih tehnologija, kao permanentnog načina rada hrvatske policiji, poručuju organizatori.

RSS