Policija najavila nadzor alkoholiziranosti vozača u studenom i prosincu te za Martinje

MUP RH

Svake godine statističko praćenje broja prometnih nesreća pokazuje da se upravo u studenom i prosincu povećava broj prometnih nesreća i stradavanja u njima. Naime, tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, pojačano se konzumira alkohol, povećano se kreću pješaci, građani odlaze na godišnje odmore te se općenito povećava domaći, ali i tranzitni promet na cestama.

Zbog toga policija će u studenom i prosincu provoditi pojačan nadzor alkoholiziranosti vozača, a vozače će se dodatno kontrolirati i na prisutnost droga u organizmu.

Isto tako, od 10. do 13. studenog ove godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti usmjerit će na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Vozači će se nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Uspostavit će se veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

U ove ciljane aktivnosti bit će uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge, uređaji za nadzor brzine, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica).

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati Martinja, kada je na području Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, kontrolirano 11.845 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 895 vozača, a 14 vozača je odbilo alkotestiranje. Također, pet vozača na preliminarnom testiranju na droge bilo je pozitivno, dok su tri odbila testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 31 do 40 godina – 237 vozača, od 25 do 30 godina – 228 vozača, 18 do 24 godine – 194 vozača itd. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola od 0,5 do 1,0 g/kg – 389 vozača.

Posebno napominjemo da su u prvih deset mjeseci 2017. godine, vozači pod utjecajem alkohola prouzročili 3 659 prometnih nesreća, od čega 67 prometnih nesreća sa poginulim osobama, 1 455 prometnih nesreća sa ozlijeđenim osobama i 2 137 prometnih nesreća sa materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno je stradalo 70 osoba, 492 su zadobile teške, a 1 568 lake tjelesne ozljede.

Zakonske odredbe

Vozač vozila kategorije C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE i H, instruktor vožnje, mladi vozač, kao i vozač vozila B kategorije kada upravlja vozilom u profesionalne svrhe (taksisti, vozači hitne pomoći, vozači u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.), u vrijeme kada obavlja te poslove, ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako je pod utjecajem droga ili lijekova ili ako u krvi ima alkohola.

Vozač vozila kategorije A1, A2, A, B, BE, F, G i AM ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako je pod utjecajem droga ili lijekova ili ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač kada upravlja vozilom u profesionalne svrhe, instruktor vožnje i mladi vozač ako u krvi ima alkohola do 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom od 1.000,00 do 3.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 do 1,00 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom od 3.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,00 do 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka.

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako je pod utjecajem droga ili lijekova.

Novčanom kaznom od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač bicikla i zaprežnog vozila ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako je pod utjecajem droga ili lijekova.

Počiniteljima ovih prekršaja, osim novčane kazne, izreći će se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog mjeseca do dvije godine,  a jednako tako, nakon pravomoćnosti, dodijelit će im se i jedan do tri negativna prekršajna boda.

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila i instruktor vožnje koji se odbije podvrgnuti ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina.

Na izvanredni nadzorni zdravstveni pregled uputit će se vozač i instruktor vožnje kod kojih je utvrđen udio alkohola u krvi viši od 1,50 g/kg ili je utvrđeno da je upravljao vozilom pod utjecajem droga ili lijekova, kao i vozač i instruktor vožnje koji se odbiju podvrći ispitivanju imaju li u organizmu alkohola, droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima, nakon pravomoćnosti odluke o prekršaju.

Sukladno ovlastima, policija prema vozačima pod utjecajem alkohola, odnosno koji upravljaju vozilom za vrijeme dok je prema njima primijenjena sigurnosna mjera zabrane upravljanja vozilom, primjenjuje i odredbe Prekršajnog zakona.

Tako, prema Prekršajnom zakonu, prema osobi pod utjecajem opojnih sredstava koja je zatečena u počinjenju prekršaja, ako osobite okolnosti upućuju da će nastaviti s radnjom prekršaja, policija može naredbom radi neposrednog sprječavanja nastavka činjenja prekršaja odrediti mjeru smještanja u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva ali ne u trajanju duljem od 12 sati.

Također, policija je ovlaštena uhititi osobu zatečenu u počinjenju prekršaja propisanog zakonom, ako se radi o prekršaju za koji se može izreći kazna zatvora ili novčana kazna veća od 10.000,00 kuna i ako postoji bojazan da će ponoviti istovrsni prekršaj.

Iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama to su prekršaji:

– kretanje vozilom u naselju brzinom koja je za 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine,

– vožnja prije stjecanja prava na upravljanje,

– upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola preko 1,50 g/kg,

– upravljanje vozilom ako u organizmu ima droga ili lijekova,

– odbijanje podvrgavanja ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno izuzimanju krvi ili krvi i urina,

– vožnja u suprotnom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, ako se vozač kreće kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u suprotnom ili zabranjenom smjeru.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

– ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,

– koristite javni prijevoz,

– koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,

– ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,

– zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,

– ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,

– vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,

– u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,

– ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

RSS