PORUKA UN-A VIKTORU ORBANU UOČI IZBORA: ‘Zaustavite govor mržnje u Mađarskoj’

Screenshot HRT

“Zaustavite govor mržnje političara protiv manjina”, opomena je Odbora za ljudska prava Ujedinjenih naroda mađarskoj vladi, nakon što su u toj zemlji sve učestalije govor mržnje pojavljuje u političkim porukama. Usmjeren je protiv manjina, posebice Roma i muslimana, a takve poruke nerijetko prate i fizički napadi na manjine i migrante.

“Zabrinuti smo što govor mržnje u Mađarskoj često slijede i zločini upereni protiv manjina i migranata”, poručio je Yuval Shany, potpredsjednik UN-ova Odbora za ljudska prava a prenosi Mreža za mir.

Ova je packa Mađarskoj stigla samo tri dana prije parlamentarnih izbora na kojima aktualni premijer Viktor Orban očekuje treći uzastopni mandat. Ankete uoči izbora pokazuju kako za to ima vrlo velike šanse, jer oko 50 posto birača podržava njegov reizbor.

UN-ov odbor apelira na Mađarsku da odustane od prijedloga zakona, koji se u medijima naziva “Stop Sorošu” a koji bi Ministarstvu unutarnjih poslova dao otvorene ruke da ugasi bilo koju nevladinu organizaciju, samo ukoliko joj se na teret stavi da predstavlja rizik za nacionalnu sigurnost i podupire migraciju.

izvor: Mreža za mir