SJEDNICA VIJEĆA ZA DOMOVINSKU SIGURNOST PREDSJEDNICE RH: MUP predstavio nov način upravljanju sigurnosnim rizicima i krizama

mup.hr

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sazvala je prvu ovogodišnju sjednicu Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike. U uvodnom obraćanju Predsjednica je iskazalo posebnu zahvalu svim članovima Vijeća, te potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske i ministru obrane Damiru Krstičeviću na uspješnom radu u protekloj godini i doprinosu koji je rezultirao donošenjem nove Strategije nacionalne sigurnosti, kao i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti Republike Hrvatske.

Tijekom sjednice naznačeno je kako je donesen godišnji Plana rada Vijeća s pomno odabranim temama, s ciljem objedinjavanja raspoloživih napora svih dionika u potpori uspostave sustava domovinske sigurnosti. Isto tako, istaknuto je kako je Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti donijela svoj Godišnji plan u suglasju Predsjednice Republike i predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

U navedenom planu definirani su središnji ciljevi i ključni prioriteti čime će se u velikoj mjeri usmjeriti djelovanja nadležnih središnjih tijela državne uprave Republike Hrvatske k izradi plansko provedbenih dokumenata te uspostavi standardnih operativnih procedura upravljanja u kriznim situacijama. O navedenom je, sadržajno u svom uvodnom izlaganju, izvijestio potpredsjednika Vlade i ministar obrane, ujedno u svojstvu predsjedavajućeg Koordinacije za domovinsku sigurnost.

Središnja tema ove sjednice Vijeća za domovinsku sigurnost Predsjednice Republike Hrvatske bila je upoznavanje članova Vijeća sa stručnim promišljanjima Ministarstva unutarnjih poslova u svojstvu dionika Sustava domovinske sigurnosti u provedbi aktivnosti i zadaća upravljanja sigurnosnim rizicima i u kriznim situacijama od važnosti za nacionalnu sigurnost. Nakon uvodne prezentacije Glavnog ravnatelja Policije Nikole Miline provedena je stručna rasprava u kojoj su sudjelovali svi sudionici sjednice, priopćeno je iz Ureda Predsjednice.

RSS