LUKA BURILOVIĆ: ‘Obrambena industrija važna je za sigurnost zemlje, ali i cijelo gospodarstvo’

prtsc HRT

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) održano je predavanje izvršnog direktora Europske obrambene agencije (EDA) Jorgea Domecqa koje su uvodnim govorima otvorili hrvatski ministar obrane i predsjednik HGK, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević istaknuo u svom obraćanju nazočnima u HGK kako Hrvatska aktivno sudjeluje u šest PESCO projekata koji uključuju vojnu mobilnost, sposobnost razmjestive vojne pomoći u slučaju katastrofa, logističku potporu operacijama, pomorsko motrenje, kibernetičku sigurnost i nuklearno-kemijski i biološki nadzor.

Krstičević je rekao kako je suvremena hrvatska vojna industrija nastala u Domovinskom ratu, tijekom agresije na Hrvatsku, na vlastitom iskustvu, te kako je bazirana na suradnji privatne industrije i Hrvatske vojske.

“Hrvatska obrambena industrija nametnula se danas na svjetskom tržištu specijaliziranim i vrhunskim proizvodima kao što su pištolj, jurišna puška, strojevima za razminiranje, kompozitnim borbenim kacigama, vojnim odorama te mnogim drugim proizvodima iz ICT sektora”, rekao je Krstičević.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović istaknuo je kako je vojna industrija djelatnost važna ne samo za sigurnost zemlje, nego za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

“Hrvatska vojna industrija danas broji oko stotinjak tvrtki s više od tri tisuće zaposlenih, a u prošloj godini izvoz je dosegao gotovo 135 milijuna eura”, kazao je Burilović.

Burilović je, kao domaćin, izrazio nadu kako će ovaj skup biti odskočna daska za uspješniju međunarodnu suradnju i internacionalizaciju poslovanja hrvatskih poduzetnika iz sfere obrambene industrije.

Predavanje izvršnog direktora Europske obrambene agencije (EDA) Jorgea Domecqa održava se za predstavnike obrambene industrije i znanstveno-istraživačke zajednice s ciljem unapređenja međunarodne suradnje europskih obrambenih industrija.

izvor: Anadolu Angency