MINISTAR UNUTARNJIH POSLOVA UVJERAVA: ‘Sigurnost u Hrvatskoj nije narušena’

Sigurnost na području Republike Hrvatske nije narušena. U padu su sva kaznena djela važna za naše građane i njihovu imovinu, rekao je jučer ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upitan o sigurnosti imovine Zagrepčana koji su nakon potresa morali napustiti svoje domove. 

“Tome doprinosi iznimni angažman policijskih službenika koji i u vrijeme epidemije osiguravaju neometano funkcioniranje svih djelatnosti potrebnih za život.

U porastu su kaznena djela koja se tiču organiziranog kriminala i korupcije. To je onaj sivi dio kriminaliteta koji se otkriva proaktivnim djelovanjem policije. Činjenica da tu imamo povećanje otkrivenih djela svjedoči da su se policijski službenici iznimno angažirali. Radi se o značajnim povećanjima.

Kad govorimo o korupcijskim kaznenim djelima, porast je za 160% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. To nisu djela koja se prijavljuju, to su djela koja se otkrivaju analitičkim radom”, iznio je Božinović statistiku.

Zabilježen je pad broja prijavljenih kaznenih djela protiv imovine za 6,1%, razbojništva su u padu za 12,7%. Koeficijent razriješenosti tih djela je povećan za 43,5% u odnosu na 2019. Zabilježen je, naveo je Božinović i pad teških krađa za 19,7%, kao i teških krađa provaljivanjem. Za 14,4% je pao broj djela vezanih za otuđenja motornih vozila. Od 95 otuđenih vozila pronađeno je do sada njih 75 što je 79%, dodao je ministar.

“Izražavam zadovoljstvo radom hrvatske policije i činjenicom da sigurnost u Hrvatskoj nije narušena. Veliki je angažman. 18 policijskih službenika je zaraženo COVID-19 virusom, 85 ih je u samoizolaciji, a 105 ih je izašlo iz samoizolacije”, zaključio je Božinović.

RSS