Plenković na konferenciji „Europski obavještajni kolegij“

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u Zagrebu na Konferenciji “Europski obavještajni kolegij – potpisivanje pisma namjere”, na panelu “Obavještajne suradnje u suvremenoj sigurnosnoj paradigmi”.

 

U izjavi novinarima nakon panela, predsjednik Vlade čestitao je Sigurnosno-obavještajnoj agenciji na organizaciji i današnjem potpisivanju pisma namjere, što smatra korakom u dobrom smjeru da se tijekom hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije i u ovoj domeni napravi iskorak.
Kazao je da je, u određenoj mjeri, i ova konferencija svojevrsno otvaranje sigurnosno-obavještajnih agencija javnosti.

“U vrijeme današnjega globalnog komuniciranja, jasno je da vidljiviju i u smislu strateške komunikacije, značajniju ulogu, moraju imati sve nadležne službe koje se bave obavještajnim radom i zaštitom”, naglasio je.

Otkrio je da će Europski obavještajni kolegij imati sjedište u Parizu, gdje će biti tajništvo za koordinaciju aktivnosti, a seminari, skupovi, konferencije poput današnje, povremeno će se organizirati u zemljama koje će u cijelom procesu sudjelovati.

Hrvatska kao jedan od pokretačkih aktera

“Do sada su 23 države izrazile spremnost da sudjeluju  u ovom procesu”, naveo je Plenković. Dodao je da je upravo Hrvatska jedan od aktera koji ovu priču pokreću.

“Obavili smo niz razgovora s francuskim partnerima,  u oba bilateralna posjeta Francuskoj sam o tome razgovarao s Macronom, a ravnatelj Markić je imao i više susreta sa svojim kolegama, tako da je Hrvatska jedna od predvodnica među onima koji to organiziraju”, naglasio je Plenković, ocijenivši  to dobrim za profiliranje i bolju suradnju.

“Ovo što se radi na akademskoj razini obrazovanja, prepoznavanja nekih budućih problema, gdje će nam tješnja suradnja biti potrebna, u biti je dodatni doprinos većoj približenosti službi u operativnoj suradnji”, smatra predsjednik Vlade.

“Ona nam koristi da sve ono što neka služba posjeduje, a korisno je i nekim drugim službama, da ta vrsta dijeljenja informacija, sigurnosno relevantnih saznanja, pomogne u različitim oblicima kriza ili prijetnji”, istaknuo je.

Dodao je da je stupanj razvijenosti, međusobne komunikacije i razmjene informacija, naročito među europskim zemljama, sve bolji i sve viši i da zadržavanje sigurnosno relevantnih informacija nije praksa koju bi trebalo podržavati.

Prirodan iskorak u strateškim pitanjima i operativnoj suradnji

“Na temelju odluka donesenih na Vijeću za nacionalnu sigurnost, naše sigurnosno-obavještajne agencije, VSOA i SOA, donose plan suradnje s  drugim službama i ta mreža kontakata, sporazuma, uspostave različitih oblika operativne suradnje iz godine u godinu je sve veća pa je tako i broj relevantnih informacija značajniji.

Predsjednik Vlade ocijenio je da veća vidljivost Hrvatske u međunarodnoj obavještajnoj zajednici nipošto ne predstavlja dvosjekli mač kad je riječ o njezinoj izloženosti.

“Mislim da je ovo prirodan i normalan iskorak – to nije operativna suradnja nego obavještajni koledž koji se bavi strateškim pitanjima, komuniciranjem, obrazovanjem, prepoznavanjem, interakcijom između onih u operativi i onih u teoriji, kao i onih koji sve to prate, poput medija”, napomenuo je Plenković, upozorivši na velik broj stranih medija koji su nazočili današnjoj konferenciji.

Bez panike kad je u pitanju koronavirus; Vlada je stopostotno transparentna, a sve su službe podigle pripravnost

Upitan o utjecaju koronavirusa na gospodarstvo i turizam, predsjednik Vlade podsjetio je da je na jučerašnjoj sjednici Stožera civilne zaštite i ta tema analizirana.

“Kao što sam i jučer kazao na konferenciji za medije nakon sjednice stožera, na kojoj je bio i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar financija Zdravko Marić, to je jedna nova okolnost čije efekte na gospodarstvo u ovom trenutku nitko ne može sagledati u potpunosti.

Dodao je da se radi o nekoj vrsti eksternoga šoka te će Vlada učiniti sve da život, prije svega, normalno funkcionira.

“Treba prestati s bilo kakvom panikom, velikim odlascima u šoping, zalihama, jer uopće nismo u takvoj situaciji niti u takvoj fazi”, poručio je Plenković, dodajući da će Vlada ostati stopostotno transparentna te će u realnom vremenu o svim relevantnim informacijama izvještavati javnost.

“Sve što budemo znali mi, znat će i javnost, tako će i ostati. Sve su službe podigle svoju pripravnost, danas se sastaju šefovi županijskih stožera civilne zaštite, uglavnom su to dožupani po službenoj dužnosti, tako da smo u cijelosti umreženi. Naveo je da Državni inspektorat pojačava svoje aktivnosti, kao i epidemiološke službe, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, da se podiže pripravnost u zdravstvenim ustanovama, radi na osiguravanju odgovarajućih prostora za karantene, ukoliko budu potrebne i za izolaciju pacijenata.

“Sve je to u ovom trenutku onako kako treba biti i mislim da ne treba dizati pretjeranu paniku, niti činiti bilo što izvan okvira. Prema tome, idite u šoping normalno, a ne tako da drugi ne mogu kupiti namirnice”, upozorio je predsjednik Vlade.

Puno povjerenje u Danijela Markića

Na upit o mogućem produženju mandata Danijela Markića na čelu SOA-e, predsjednik Vlade kazao je da on ima njegovo puno povjerenje i ukoliko i dalje želi biti ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije, tako će i ostati.

 

DBO/ Foto: Vlada RH